Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer restaurants in Nederland

13-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
restaurant_04.jpg
Het aantal restaurants in Nederland is ondanks de recessie toegenomen. Landelijk steeg het restaurantaanbod de afgelopen 5 jaar met 3,1 procent. In de grote steden was de toename relatief groter, met groeicijfers van 6,6 procent en in de vier grootste steden zelfs van 7,7 procent. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek naar horeca-ontwikkelingen in de grote steden van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.
Aziatisch en mediterraans
Utrecht zag de afgelopen 5 jaar de sterkste stijging van het aantal restaurants, met 16,5 procent. De groei zat vooral in restaurants met een 'overig Aziatische' keuken (Japans, Thais, Indiaas) en restaurants met een 'Zuid-Europese' keuken (Italiaans, Spaans, Portugees, Grieks), met groeicijfers van respectievelijk 100 procent en 42 procent. Utrecht wordt gevolgd door Zoetermeer en Amersfoort, waar het aantal etablissementen toenam met 16,3 procent en 13,4 procent.
Dalingen
In Enschede is de sterkste daling geregistreerd, met een afname van 7,4 procent. Ook in Den Bosch (min 2,3 procent) en Maastricht (min 0,6 procent) daalde het aantal restaurants. Dit zijn de enige steden waar het aanbod afnam. In deze steden waren vooral minder restaurants met een 'Nederlands-Franse' keuken.
Afname Chinees-Indische restaurants
Het aantal traditionele Chinees-Indische restaurants neemt al jaren af, blijkt uit het onderzoek. De afgelopen 5 jaar verdwenen 52 Chinees-Indische restaurants uit het straatbeeld van de grote steden, een daling van 8 procent. Tegelijkertijd maakten de 'overige Aziatische' keukens (Japans, Thais en Indiaas, maar ook uit overige Aziatische streken en landen) met een toename van 35 procent de grootste groei door van alle keukens.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!