Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer reizigers leveren Schiphol meer omzet op

19-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schiphol1_17.jpg
Schiphol heeft vorig jaar geprofiteerd van het groeiend aantal passagiers. Daardoor namen de havengelden, die goed zijn voor meer dan de helft van de omzet, met een kleine 6 procent toe tot 864 miljoen euro. De totale opbrengsten stegen met ruim 8 procent tot 1,47 miljard euro. Dat meldde het luchthavenbedrijf donderdag.
Gezond resultaat
Onder de streep hield Schiphol 272 miljoen euro over, een vijfde meer dan in 2013. ,,Dit is een gezond resultaat'', aldus topman Jos Nijhuis. Het stelt het luchthavenbedrijf in staat te blijven investeren. Het is gezien de groeiende concurrentie van luchthavens in bijvoorbeeld het Midden-Oosten, nodig de kwaliteit en capaciteit op topniveau te houden, aldus Nijhuis.
Aantal reizigers toenam
Aan de andere kant staat Schiphol gezien de lastige tijden die veel luchtvaartmaatschappijen doormaken onder druk om de prijzen binnen de perken te houden. Op vergelijkbare basis zijn de kosten afgelopen jaar met 0,7 procent verlaagd, terwijl het aantal reizigers toenam. Dat biedt ruimte voor de eerder aangekondigde verlaging van de tarieven met circa 7 procent per 1 april.
Nettowinst
Schiphol verwerkte in 2014 circa 55 miljoen passagiers, 4,6 procent meer dan het voorgaande jaar. De hoeveelheid vracht nam met 6,7 procent toe tot 1,6 miljoen ton. Voor 2015 voorziet het luchthavenbedrijf een passagiersgroei van 2 procent. Door de verlaging van de havengelden zal de nettowinst naar verwachting lager uitvallen dan vorig jaar. ANP

Meer over:

schiphol, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!