Meer overlast door acties openbaar vervoer
05-04-2011
• leestijd 2 minuten
Personeel van de stadsvervoerbedrijven in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam gaat opnieuw actievoeren. Hadden de reizigers bij de vorige estafetteacties in februari weinig last van de protesten, nu zal dat anders zijn. Tussen het einde van de ochtendspits en het begin van de avondspits rijden er geen bussen, trams en metro's.
Amsterdam bijt donderdag het spits af. Daarna volgen Rotterdam op 12 april en Den Haag op 20 april.
Inzet van de door de vakbonden gesteunde acties zijn bezuinigingen van 120 miljoen euro en de verplichte aanbesteding. De HTM in Den Haag, de RET in Rotterdam en het GVB in Amsterdam maken zich zorgen over de bezuinigingen.
Directeur Pedro Peters van de RET liet eind maart weten dat de bezuiniging van 120 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren door het openbaar vervoer in de drie grote steden aan te besteden niet haalbaar is. ,,Het betekent dat je tegen private partijen zegt: 'Wij willen hetzelfde product, voor minder geld.' Dat gaat niet lukken''.
De HTM is al druk bezig is de gevolgen van de bezuinigingen in kaart te brengen. Uit een voorstel aan het Stadsgewest Haaglanden voor de dienstregeling voor 2012 blijkt dat sommige tramlijnen worden ingekort, de frequentie waarin wordt gereden omlaaggaat en andere lijnen zelfs geheel verdwijnen.
De OV-bedrijven in de grote steden klagen dat ze gebonden zijn aan de wensen en verwachtingen van de stadsregio's. Het GVB zegt miljoenen euro's te kunnen besparen als het in grotere mate zelf mag bepalen welke bus- en tramlijnen er rijden en hoe vaak en wanneer ze rijden. Door de concessie van de stadsregio is het gedwongen een flink aantal lijnen te exploiteren waarvan bijna niemand gebruikmaakt.
Vakbonden
De vakbonden in de drie grote steden en medewerkers van de stadsvervoerders willen het kabinet ervan overtuigen af te zien van de verplichte aanbesteding en 120 miljoen euro aan bezuinigingen. ,,Dit zou leiden tot 40 procent minder openbaar vervoer in de steden over twee tot drie jaar. Ook de veiligheid in het openbaar vervoer loopt dan aanzienlijk terug'', aldus Abvakabo FNV.
Verantwoordelijk minister Melanie Schultz van Haegen noemde vorige week de nieuwe acties voorbarig. Ze wees erop dat de verplichte aanbesteding is uitgesteld van 2012 naar 2013, juist om zorgvuldiger te werk te gaan. Er zijn dus nog geen definitieve beslissingen genomen, memoreerde de VVD-bewindsvrouw vrijdag.
De bonden zijn niet van plan hun acties af te blazen. Integendeel. Mochten de acties die donderdag in Amsterdam beginnen geen resultaat opleveren, denkt Abvakabo aan een 24-uursstaking of werkonderbrekingen in de spits.
ANP