Kassa

Meer ouderen sterven door val

26-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderenzorg thuiszorg hulp
Zeker 3884 Nederlanders zijn vorig jaar overleden door een noodlottige valpartij, bijna 400 (11 procent) meer dan in 2015. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de toename voor een belangrijk deel door de vergrijzing.

Sterkste toename dodelijke vallen 90-plussers

Vorig jaar was driekwart van de overledenen door een val 80 jaar of ouder. Bij vrouwen was 84 procent van de overledenen door zo'n uitglijder ouder dan 80 jaar, bij mannen was dit 66 procent. Volgens het CBS neemt het aantal dodelijke vallen het sterkst toe bij 90-plussers. In de afgelopen vijf jaar is dat aantal zelfs bijna verdubbeld tot 1308.

Aantal blijft groeien

Het aantal dodelijke slachtoffers van een val groeit al twintig jaar. De laatste vijf jaar zelfs met 60 procent. Het statistiekbureau becijferde ook dat er in 2016 bijna zes keer zoveel mensen door een valpartij overleden als in het verkeer. Het aantal mensen dat omkwam door een verkeersongeval kwam uit op 656. Nog eens 86 gingen dood door verdrinking en 186 mensen door vergiftiging. Daarbij worden moord of zelfdoding niet meegerekend. ANP

Meer over:

val, overlijden, ouderen, cbs
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!