Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer orgaandonaties dan ooit tevoren

09-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
donorweek_11.jpg
271 mensen hebben vorig jaar organen afgestaan na hun dood. Dat is meer dan ooit tevoren. Dat meldt de Nederlandse Transplantatiestichting vrijdag. Deze 271 orgaandonoren hebben 782 orgaantransplantaties mogelijk gemaakt, doordat hun organen naar meerdere ontvangers gingen.
Minder mensen op wachtlijst
Er staan minder mensen op de wachtlijst voor een donororgaan dan vorig jaar aan het begin van het jaar: 1041 nu tegenover 1149 begin 2014. Dat is een daling van 9 procent. Vorig jaar zijn meer harttransplantaties uitgevoerd (van 38 naar 50), maar de wachtlijst voor een nieuw hart is toch gegroeid.
'Trendmatige stijging aantal orgaandonoren'
De NTS spreekt van een ,,trendmatige stijging van het aantal orgaandonoren'' en denkt dat dat te danken is aan de manier waarop orgaandonatie in ziekenhuizen geregeld is en aan de aandacht voor het belang van donatie.
'Het kan en moet beter'
Toch zijn deze cijfers volgens de NTS geen reden om achterover te leunen. ,,Het kan beter en moet beter. Daar gaan we voor. Voor al die patiënten die soms jaren op de wachtlijst staan'', aldus NTS-directeur Bernadette Haase.
533 mensen bij leven doneerden orgaan
In 2014 doneerden 533 mensen bij leven een orgaan. In 2013 waren dat er 522. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nier of een deel van de lever.
Voorlopige cijfers
De NTS benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers, die mogelijk in de loop van januari nog naar boven worden bijgesteld. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!