Kassa

Meer Nederlanders twijfelen over sleepwet

15-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
laptop online webshop internet 930 520
Meer Nederlanders zijn gaan twijfelen over de zogenoemde sleepwet. Zowel het aantal voorstanders als het aantal tegenstanders is gedaald. De groep die het niet weet, is volgens onderzoeksbureau I&O juist flink gegroeid.

Referendum op 21 maart

Het referendum over de sleepwet is op 21 maart, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Als het referendum nu werd gehouden, zou 42 procent voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) stemmen en 28 procent tegen. De resterende 30 procent weet het nog niet. Bij de vorige peiling, in oktober, was 51,5 procent voor, 31,9 procent tegen en was 16,6 procent er nog niet uit. Als de twijfelaars niet worden meegerekend, is de verhouding tussen voor- en tegenstanders vrijwel gelijk gebleven: zo'n 60 procent voor en 40 procent tegen.
Dat de groep twijfelaars groeide, kan volgens I&O komen doordat er de laatste weken wat minder aandacht voor de sleepwet is geweest. ,,Het is naar de achtergrond gedrukt'', aldus onderzoeker Laurens Klein Kranenburg.
De nieuwe wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. Hij is al goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

Jongeren vaker voor, ouderen tegen

Uit de peiling blijkt dat jongeren over het algemeen tegen de nieuwe wet zijn en dat 50-plussers voor zijn. De groep ertussenin is verdeeld.
I&O keek ook naar de verhoudingen voor de Tweede Kamer. Als daar nu verkiezingen voor zouden zijn, werd de VVD weer de grootste partij met 29 zetels. Daarachter strijden D66 (achttien zetels), PVV en GroenLinks (beide zestien) en het CDA (veertien) om de tweede plaats. Forum voor Democratie zou stijgen naar dertien zetels. De SP staat op twaalf virtuele zetels, de PvdA op tien.
De enquête is begin februari gehouden onder 3576 Nederlanders. ANP/I&O

Meer over:

referendum, sleepwet
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

mariposa 1967
mariposa 196720 feb. 2018 - 16:18

waarom een sleepnet als er IS strijders met een gestolen paspoort zo Nederland kunnen binnenwandelen? Waarom de EU meer betalen voor bestrijding van terrorisme en de grenzen open houden? waarom bezuinigingen bij de politie? terwijl ze nu al niet het werk aan kunnen? Waarom zeggen ze in het NOS nieuws dat de criminaliteit gestegen is terwijl dit juist het tegenovergestelde is? etc etc etc. WAAROM VOOR HET SLEEPWET STEMMEN, terwijl het politiek dweilt met de kraan open?

harryromijn
harryromijn16 feb. 2018 - 15:07

Manmoedig zullen we onze doden en verminkten accepteren, omdat onze veiligheidsdienst NIET alle middelen in mag zetten om kwaadwilligen op tijd te kunnen afvangen. En natuurlijk ONDER GEEN VOORWAARDE info ruilen met onze bondgenoten. Ook al hebben die de info, waar bommen geplaats zijn  om heel het Westen van NL onder water te zetten... beter dat, dan ook maar een kier in onze eigen soevereiniteit. Voor Prinsch en ons Hollands-Zeeuwse Vaderland

2 Reacties
frisiantje
frisiantje16 feb. 2018 - 17:11

Angst is een prima middel om bepaalde zaken er door te drukken, en het werkt zie ik aan uw reactie.Rutte zaait ook alleen maar angst door hel en verdoemenis te verkondigen als we deze wet niet invoeren.

manwijf
manwijf17 feb. 2018 - 16:13

Ons bang maken is inderdaad wat ze doen. Er is reeds prima wetgeving om kwaadwillenden te straffen, maar gek genoeg maken ze daar nauwelijks gebruik van. Criminaliteit omhoog, dus gevangenissen dicht! Als ze nu eens beginnen met het opleggen van een gepaste straf voor iedereen die ons systeem probeert te ondermijnen, dan zijn we al een heel eind. Maar dat alleen al doen ze niet. De politie heeft nu al instructies om kwaadwillenden niet aan te pakken, omdat dat anders een verkeerde indruk zou geven aan de kritische Nederlander. WIJ gaan van die sleepwet geen voordeel hebben. DEN HAAG gaat daar voordeel bij hebben, door ons nog meer in de tang te houden. Etnisch profileren mogen we niet, maar reken maar dat ZIJ dat straks volop gaan doen. Ten nadele van ons wel te verstaan.

Broertje
Broertje16 feb. 2018 - 14:14

Het "sleep"deel is een klein onderdeel van de hele wet. Hoe belangrijk is dit deel ten opzichte van de hele wet? Gooi met het badwater niet het kind weg!

gypsyjoy
gypsyjoy16 feb. 2018 - 13:17

stapje voor stapje worden we stiekem een dictatuur.....de overheid speculeert op onwetendheid,verandert en verdraait....en laat zoiets als de sleepwet bewust naar de achtergrond verbannen.Of ze geven een andere naam aan datgene wat door het volk massaal geweigerd is,zoals het EPD, wat nu onder een andere naam, toch bestaat? En weet u nog dat we met zn allen tegen een grondwet voor de hele EU hebben gestemd? En dat ie onder een andere naam er toch gekomen is. De overheid is idd niet te vertrouwen,die doet wat ze wil en is allang geen volksvertegenwoordiger meer.Een multinational vertegenwoordiger, dat wel.

manwijf
manwijf16 feb. 2018 - 10:16

Als iedereen zich hierin een beetje zou verdiepen, zouden de verhoudingen wel anders liggen. Het ligt wel wat ingewikkelder dan "ik heb niets te verbergen, dus van mij mag het". Iedereen heeft nl wel eens iets te verbergen. Niets is menselijk vreemd. Of zet u al uw gedachten en uw hele, maar dan ook uw hele  doen en laten  op FB? Niemand zou toch willen, dat de overheid zich daar gelijk mee zou bemoeien?  Wie had vroeger ooit kunnen denken, dat roken anno 2018 overal verboden is? Wat gaan ze nog meer verbieden, drinken misschien of vet eten? Willen we dat wel? En wat gaan de sancties worden? Beeindiging zorgverzekering? Hoe ver gaan ze nog met de ongelijke behandeling tussen allochtonen en autochtonen? Weet u het? Die ongelijkheid is nog nooit zo groot geweest. Denk maar aan het krijgen van een huurhuis, denk maar aan wel of niet vervolgen van daders, maar er is nog wel meer. De mogelijkheden voor de overheid om ons te controleren zullen in ieder geval legio worden.  Die overheid heeft zich niet bepaald betrouwbaar getoond. Moet je daar alles wel aan toe willen vertrouwen? Een overheid die onderweg steeds de spelregels verandert, manipuleert dus, moet je niets aan toe vertrouwen! Wees daarvan bewust als u op 21 maart voor wilt stemmen! Zadel uw (klein)kinderen niet op met een heel heel fout systeem, terwijl u er zelf geen last meer van zult hebben. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!