Meer Nederlanders tegen dan voor megastallen
11-05-2011
• leestijd 2 minuten
Bijna de helft (49 procent) van de Nederlanders wijst het fenomeen megastallen af of neigt daartoe. Het aantal voorstanders ligt op 42 procent, 9 procent heeft geen mening.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd publieksonderzoek, dat bedoeld is startschot voor een maatschappelijke discussie over megastallen en veehouderij. Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) riep eerder dit jaar op tot het voeren van een discussie over de grote dierenverblijven.
Van de ondervraagden zegt 66 procent nog van mening te kunnen veranderen. Dat blijken relatief vaak mensen te zijn die voorstander zijn van de stallen of daartoe neigen. Dat duidt er volgens de onderzoekers op dat het aantal tegenstanders van megastallen tijdens de discussie eerder toe dan af zal nemen.
Volgens critici van megastallen zijn die dieronvriendelijker, milieubelastender en beeldvervuilender dan de gewone stallen. Ook is er de vrees dat de schaalvergroting negatieve gevolgen heeft voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld doordat infectieziekten overgebracht worden van dier op mens. Maar deze punten worden bestreden door veel boeren.
Voorstanders van megastallen zijn vaker man, eten vaker vlees en hebben vaker banden met de sector. Tegenstanders zijn vaker vrouw, eten minder vaak vlees en zijn vaker lid van een natuur- of dierenbeschermingsorganisatie. Vooral hoogopgeleide vrouwen van middelbare leeftijd zijn vaak tegen megastallen.
De discussie over megastallen zal worden gevoerd worden onder leiding van oud-minister Hans Alders. Hij wil in september een rapport presenteren. Bleker wil op basis van zijn bevindingen daarna beslissen over de toekomst van deze grootschalige veeteelt, zei hij woensdag in een toelichting.
De bewindsman heeft een ,,open mind'' over de discussie. Voor hem staat voorop dat onderzocht wordt of Nederlanders vinden dat megastallen passen bij Nederland. En de discussie moet kennis opleveren. ,,Ook de Amsterdamse grachtengordel moet weten hoe het biggetje naar het slachthuis gaat'', zei Bleker. ,,Na de discussie smaakt het karbonaadje je misschien minder, of je stopt met het eten van vlees. Maar het kan ook zijn dat het je allemaal best meevalt'', aldus de staatssecretaris.
ANP