Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Meer morfine en slaap- en kalmeringsmiddelengebruik in achterstandswijken

21-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Pillen 930x520
Aan bewoners van de armste wijken van Nederland worden veel meer zware pijnstillers zoals morfine voorgeschreven. Ook gebruiken bewoners in achterstandswijken naar verhouding aanzienlijk meer slaap- en kalmeringsmiddelen. Het verschil in gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen tussen de armste en de rijkste wijken bedraagt 73 procent. Dit blijkt uit de ZEMBLA-uitzending ‘De praktijk van de achterstandsdokter’ van 21 maart.  

Verschil tussen 'rijk' en 'arm' 42 procent

Deze nooit eerder gepubliceerde cijfers zijn afkomstig uit een in 2015 gehouden onderzoek door de Stichting Farmaceutische Kengetallen. In het onderzoek wordt het geneesmiddelengebruik in de rijkste en armste wijken gemeten en met elkaar vergeleken.  Het verschil tussen ‘rijk’ en ‘arm’  in het gebruik van zware pijnstillers zoals morfine is 42 procent.

Geen aanvullende verzekering? Dan sterke pijnstillers

In de ZEMBLA-uitzending vertellen huisartsen uit achterstandswijken dat ze sterke pijnstillers voorschrijven aan patiënten met bijvoorbeeld rugklachten die ze niet naar de fysiotherapeut kunnen doorverwijzen, omdat ze niet aanvullend verzekerd zijn.
Huisarts Andy Kwee uit Almelo: “Paracetamol daar begint natuurlijk iedereen mee. Maar de meeste mensen hebben dat thuis al uitgeprobeerd. Dan ga ik een stap verder, dus ik eindig dan op een gegeven moment toch bij de morfinepreparaten.” Bekijk de uitzending via deze link. Bron: Zembla
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor