Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer mensen vrezen geen werk te vinden

10-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werkeloos1_15.jpg
Het aantal mensen dat de hoop heeft opgegeven om nog een baan te vinden door werk te zoeken, is vorig jaar toegenomen van 59.000 tot 70.000. Nederland telt daarmee bijna twee keer zo veel ontmoedigden als in 2008. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Ontmoedigden
Vooral 55- tot 65-jarigen waren pessimistisch over het vinden van een baan. Vorig jaar heeft 12,3 procent van hen niet naar werk gezocht omdat ze daar weinig heil in zagen. Onder mensen van 35 tot 45 jaar was dat 5,3 procent. Verder lag het aandeel ontmoedigden onder vrouwen met 7,2 procent anderhalf keer zo hoog als onder mannen.
'Meer kandidaten'
Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen hangt het stijgend aantal ontmoedigden samen met de hoge werkloosheid. ,,Er komen steeds meer werklozen bij. Per vacature zijn er nu veel meer kandidaten.''
In 2013 waren er in totaal bijna 1,2 miljoen personen die werk wilden voor 12 uur of meer per week. Van hen was ruim de helft werkloos. Daarnaast telde het CBS 284.000 personen wel op korte termijn beschikbaar waren, maar niet recent op zoek waren geweest naar werk. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen die bijna afgestudeerd zijn of om vrouwen van wie de partner al werkt. Ook de ontmoedigden behoren tot deze groep. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!