Meer mensen verhogen eigen risico
04-12-2013
• leestijd 2 minuten
Verzekeringsconcern Achmea schrapt de komende 3 jaar ongeveer 4000 banen. Dat heeft het concern, de grootste verzekeraar van Nederland, woensdag bekendgemaakt. Achmea heeft in totaal 19.000 mensen in dienst, waarvan ongeveer 17.000 in Nederland. Voor een deel betreft het gedwongen ontslagen.
Kosten verlagen
Achmea wil de kosten verlagen omdat de premie-inkomsten onder druk staan, onder meer doordat steeds meer mensen hun eigen risico verhogen en omdat er minder aanvullende verzekeringen worden afgesloten. Daarnaast sluiten steeds meer klanten hun verzekering via internet af.
'Meer concurrerend kostenniveau'
,,Verdere standaardisatie en complexiteitsreductie van onze processen moeten gaan zorgen voor een meer concurrerend kostenniveau'', aldus bestuursvoorzitter Willem van Duin. De medezeggenschap en vakorganisaties zijn op de hoogte gebracht van de reorganisatie. Het bedrijf kondigde het massaontslag woensdag in een persbericht aan onder de kop: ‘Achmea versnelt aanpassingen in klantgerichtheid’.
Kernlocaties
Een woordvoerder van het concern kon desgevraagd nog niet aangeven waar de ontslagen binnen de verzekeraar vallen. ,,We hebben negen grote vestigingen in het land, dat zal zich de komende jaren uitkristalliseren.'' In Apeldoorn heeft Achmea 4200 arbeidsplaatsen, gevolgd door Tilburg (3500) en Leiden (1700). Verder heeft Achmea in steden als Amersfoort (1400), Leeuwarden (1500), De Meern (1200), Zwolle (1000), Zeist (500) en Amsterdam (300) ook zogenoemde kernlocaties.
Eerdere reorganisatie
Achmea, met merken als Interpolis, FBTO, Agis en Centraal Beheer, heeft enkele jaren geleden al een reorganisatie doorgevoerd waarbij 2500 banen werden geschrapt.
Augustus
Van Duin gaf in augustus bij de publicatie van de halfjaarcijfers aan dat de ,,uitdagende economische en marktomstandigheden'' voorlopig zouden aanhouden. In de eerste helft van het jaar daalde de premie-inkomsten met 3 procent en duikelde de nettowinst met 41 procent tot 123 miljoen euro.
Operationele kosten verlagen
De topman liet toen weten dat de resultaten op te willen vijzelen door de operationele kosten tegen eind 2015 te hebben verlaagd met 200 miljoen euro. In de eerste helft van het jaar bedroegen de bedrijfskosten van de verzekeringsgigant 1,35 miljard euro.
ANP