NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Mensen hebben moeite met betalen vaste lasten door coronacrisis'

7 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
geld pot zorgen muntjes centjes 1127
Als gevolg van de coronacrisis hebben mensen moeite met het betalen van de vaste lasten. Vooral huishoudens met een laag inkomen zijn geraakt door de crisis, meldt consumentenadviseur Pricewise na onderzoek onder 2000 respondenten. 
De helft van de ondervraagden heeft volgens Pricewise meer moeite met het betalen van vaste lasten als woonlasten, energierekeningen en telefoonabonnementen. Bij ruim driekwart van de ondervraagden zijn de vaste lasten dit jaar hoger geworden. Een derde van hen is ook door de crisis financieel geraakt.

Nog onbekend of zorgpremies omhoog gaan

Volgens het onderzoek van Panel Inzicht ervaren lager opgeleiden, 60-plussers en niet-werkenden de meeste druk. Hans de Kok, directeur van Pricewise, kan nog niet met zekerheid zeggen of deze groepen komende tijd nog meer druk gaan voelen. Volgens hem is het vooral de vraag wat de zorgpremies gaan doen. 
Zorgverzekeraars zijn door de coronacrisis hard getroffen en zij teren nu op reserves. Het is de vraag hoe lang verzekeraars die volhouden en de kans is groot dat ze dit doorberekenen in de zorgpremie voor 2021. Volgens De Kok is de kans aanwezig dat de consument dit gaat voelen in de portemonnee.

Hoger inkomen, hogere vaste lasten

Bijna driekwart van de Nederlanders is volgens het onderoek minder dan 1500 euro per maand kwijt aan vaste lasten. Naarmate het inkomen oploopt, stijgen ook in doorsnee de vaste kosten per maand.
Een deel van de ondervraagden (6 procent) heeft geen weet van de vaste lasten. Vooral niet-werkenden en laag opgeleiden hebben geen idee. De Kok stelt dat voor deze groep juist loont om de uitgaven op een rij te hebben. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!