Kassa

Meer mensen in de schulden door coronacrisis

28-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127
Meer mensen komen door de coronacrisis in de schulden. Het kabinet trekt daarom 146 miljoen euro uit om gemeenten te helpen met de schuldenaanpak. Het schuldhulptraject wordt korter en er komt een waarborgfonds, maakte staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) bekend.
Het kabinet heeft met gemeenten en andere partijen afspraken gemaakt om de schuldenaanpak te versterken. "Veel mensen zijn de afgelopen tijd acuut in de financiële problemen geraakt door de coronacrisis. Denk aan de ondernemer zonder opdrachten of de jongere die zijn baan kwijt is geraakt en zijn vaste lasten niet kan betalen", zegt Van 't Wout. "Voor veel anderen dreigt deze situatie. Het is van groot belang dat gemeenten voldoende armslag hebben om mensen met financiële zorgen goed te helpen."

'Meld je als je in de knel komt'

De bewindsman benadrukt dat het belangrijk is "dat mensen zich snel melden als ze in de knel komen." Aan de andere kant wordt er ook ingezet op het signaleren van armoede bij gezinnen. Dit doen onder andere scholen. Vervolgens is het belangrijk dat die gezinnen snel, makkelijk en goed geholpen kunnen worden.
Het traject bij de gemeente waar mensen met schulden in terechtkomen, wordt korter. Gemeenten moeten sneller afspraken maken met de verschillende schuldeisers, zodat de persoon met schulden eerder geholpen kan worden.

Saneringskredieten

Ook komt er een 'waarborgfonds' van 30 miljoen euro, waar de Tweede Kamer ook al eerder om had gevraagd. Hiermee worden onder meer zogenoemde saneringskredieten geregeld. Zo'n saneringskrediet zorgt ervoor dat de persoon met schulden nog maar aan een organisatie hoeft te betalen: de kredietverstrekker. Die zorgt er op zijn beurt weer voor dat de schuldeisers deels worden afbetaald en een deel van de schuld aan het einde wordt kwijtgescholden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

wbijlziggonl
wbijlziggonl28 sep. 2020 - 9:57

Voor 99 % de eigen schuld nooit gespaard of een potje gemaakt voor eventuele tegenslagen. Vakantie en uitgaan was belangrijker dan sparen en nu kan de gemeenschap er voor opdraaien

2 Reacties
willemhoving
willemhoving28 sep. 2020 - 10:30

Zo. Dat komt even binnen zeg! Hoe kunt u dit nou stellen? Er zijn talloze problemen waardoor mensen de touwtjes, ook zonder een coronacrisis, elke maand een stukje salaris tekort komen of van een paar tientjes in de week moeten leven. Ik ben niet in de positie dat ik me niet kan redden. Mijn vrouw en ik sparen elke maand en dat al jaren lang. Maar dat wij in zo'n positie zitten wil niet zeggen dat iedereen een goede voorziening heeft wat inkomen betreft. Wel eens nagedacht aan die mensen die ontslagen worden en er een klap inkomen wegvalt? Ik heb het echt te doen met die mensen. Het is echt niet zo dat de mensen bijna allemaal, 99%, zoals u beweert hun geld maar zo over de balk hebben gesmeten door op vakanties te gaan of uitstapjes te doen. Trouwens, als dat kan is daar niks mis mee. Daar werkt men ook voor. Maar om in 1 keer werkeloos te raken..... ik gun het NIEMAND en ga zeker niemand veroordelen. Ik neem aan dat u de schaapjes wel op het droge hebt en niet bent ontslagen dit jaar. Ik kan heel slecht tegen dit soort opmerkingen.

lopaka
lopaka28 sep. 2020 - 10:59

wbijl wat bent u toch een bijdehand figuur met zo'n opmerking!! het is zeker moeilijk voor u om een normale reactie te posten

bennieol
bennieol28 sep. 2020 - 9:33

gemeenten helpen je niet zo snel. wij hadden een traplift nodig kregen we niet van de gemeente om lullige reden. of we niet gelijks vloers kunnen gaan wonen. gewoon belachelijk. hebben hem toen maar zelf aangeschaft, uit een potje wat eigenlijk bestemt is voor mijn pensioen straks omdat ik een groot pensioenbreuk heb.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!