Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer mensen hebben moeite rond te komen

03-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
open_hands.jpg
Eén op de zes Europeanen heeft voortdurend moeite de gewone huishoudelijke rekeningen te betalen en driekwart is van mening dat de armoede in hun land is toegenomen in het afgelopen jaar. Dat zijn de voornaamste resultaten van een enquête in opdracht van de Europese Commissie, waarvan de resultaten dinsdag bekend zijn gemaakt.
Enquête
,,De enquête toont dat armoede een belangrijk probleem is in de EU en dat de crisis de toestand nog verergert. Een aanzienlijk percentage Europeanen heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen'', concludeerde EU-commissaris László Andor (Sociale Zaken).
Armoedebeleid
De EU houdt zich sinds kort ook bezig met armoedebeleid, ondanks tegenstribbelen van de Nederlandse regering. De regeringsleiders van de 27 EU-landen besloten vorige week te proberen om 20 miljoen Europeanen uit de armoede en sociale uitsluiting te verlossen voor 2020. Daarvoor verschijnen de komende maanden actieplannen.
Resultaten
In de periode dat de enquête werd afgenomen (mei 2010) had 20 procent problemen met het betalen van rekeningen en het afbetalen van kredieten. Ongeveer drie van de tien Europeanen gaven aan dat het in de afgelopen zes maanden moeilijker geworden was de kosten van gezondheidszorg, kinderopvang of langdurige zorg voor henzelf of verwanten te dragen. Elf procent meende dat dit 'veel moeilijker' geworden was en 18 procent vond het 'iets moeilijker'. Een op de vijf maakt zich ernstige zorgen dat hun inkomen op hun oude dag ontoereikend zal zijn om fatsoenlijk rond te komen.
Meest getroffen
De crisis en de bezuinigingsmaatregelen treffen vooral Grieken. Van de ondervraagde Grieken meent zelfs 85 procent dat de armoede in Griekenland is toegenomen. Van de Fransen zegt 83 procent dat, evenals 82 procent van de Bulgaren. In sommige landen meent een meerderheid dat de problemen nog zullen toenemen - zo verwachten zeven van de tien Roemenen en Grieken dat hun persoonlijke financiële situatie verder achteruit zal gaan.
Nederland
Van de ondervraagde Nederlanders zegt 75 procent dat de armoede in eigen land is toegenomen in de afgelopen twaalf maanden. Zelf heeft nu 8 procent van de geënquêteerde de Nederlanders problemen om gewone rekeningen, voeding of andere dagelijkse goederen te betalen. Ruim een op de drie Nederlanders vindt armoede in ons land wijdverspreid. Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!