Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer mensen aan de slag met flexibel contract

19-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zakenman_18.jpg
Het aantal mensen dat werkt via een flexibel contract zal komende jaren verder toenemen. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau TNO in opdracht van uitzendkoepel ABU.
Flexkrachten
In 2007 omvatte 'de flexibele schil' van bedrijven gemiddeld ongeveer 20 procent van hun personeel, vorig jaar 25 procent en naar verwachting is dat in 2020 30 procent, schrijven de onderzoekers op basis van een enquête bij ruim 900 bedrijven. Het percentage ondernemingen dat flexibele contracten zegt in te zetten, is sinds 2007 wel licht afgenomen. De toename van het aantal flexkrachten wordt daarom vooral verwacht bij bedrijven die nu al met zzp'ers, uitzend- of oproepkrachten werken.
'Gevolgen voor sociale stelsel'
ABU-directeur Jurriën Koops waarschuwt voor de gevolgen van deze toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. ,,Als straks één op de drie werkenden flexibel aan de slag is, dan moeten wij met z’n allen goed nadenken hoe we Nederland hierop inrichten. We moeten ons sociale stelsel aanpassen aan die veranderende arbeidsmarkt in plaats van andersom. Dat heeft consequenties voor de inrichting van pensioenen, opleidingsfaciliteiten, sociale zekerheid en cao’s.''
Aandeel per sector
De laatste jaren is het aandeel vaste krachten in vrijwel alle sectoren afgenomen. Alleen in de vervoerssector signaleerde TNO een kleine toename van het aandeel vaste contracten, maar de verwachting is dat komende periode ook hier sprake zal zijn van een terugloop.
Vooral in de zorg en in de financiële wereld wordt op een grote toename van de flexibele schil van bedrijven gerekend. In de horeca, waar nu al meer dan de helft van het personeel als flexwerker aan de slag is, en in de bouw wordt daarentegen uitgegaan van een lichte daling. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!