NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Meer meldingen over burenruzie

28 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Huizen water 930x520
Steeds meer mensen doen een beroep op buurtbemiddeling voor eerste hulp bij een burenruzie. In 2017 steeg het aantal meldingen bij buurtbemiddelingsorganisaties van 13.000 naar 15.000, meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Er is geen eenduidige verklaring voor de stijging te geven. Enerzijds ervaren mensen meer overlast van elkaar, anderzijds wordt buurtbemiddeling steeds bekender en worden klagers vaker doorverwezen. ,,Dat de lontjes korter worden, is al een tijdje aan de gang. Mensen leven in hun eigen bubbel en vinden dat alles moet kunnen, maar hebben wel steeds meer last van anderen", zegt een woordvoerster.

Toegankelijk en goedkoop

Steeds meer gemeenten in Nederland bieden buurtbemiddeling aan. Sinds begin 2017 zijn er 54 nieuwe gemeenten bijgekomen, waarmee het totaal nu op 286 staat. Dat is driekwart van het aantal Nederlandse gemeenten. Dat het overige kwart nog geen buurtbemiddeling heeft, vindt het CCV een gemiste kans. ,,Het is een toegankelijke en goedkope dienst die ervoor zorgt dat bewoners zich weer thuis voelen in hun eigen huis. In zeven op de tien gevallen worden burenruzies naar tevredenheid opgelost", aldus de woordvoerster.
De meeste burenruzies gaan over geluidsoverlast, pesterijen en tuin- of buitenproblemen, zoals gedoe over een schutting, overhangende takken en rookoverlast door barbecue of vuurkorf. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!