Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer meldingen geweld en misbruik op school

16-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
depressie_06.jpg
Het afgelopen schooljaar is het aantal meldingen bij vertrouwensinspecteurs met bijna 20 procent toegenomen ten opzichte van het jaar 2011/2012. Het gaat om een kleine 2300 meldingen van seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld, discriminatie en radicalisering. De toename geldt voor nagenoeg alle onderwijssectoren, staat in het woensdag gepubliceerde Onderwijsverslag 2012/2013 van de Inspectie van het Onderwijs.
Meer aandacht
De Inspectie heeft geen verklaring voor het gestegen aantal meldingen, dit is niet onderzocht. Wel meldt de instantie dat meer meldingen niet direct wil zeggen dat scholen onveiliger zijn geworden. Een grotere meldingsbereidheid en een toegenomen aandacht in bijvoorbeeld de media kunnen ook een rol spelen.
Onderzoek
Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vinden dat de Inspectie moet onderzoeken wat de achtergrond is van deze cijfers. ,,Bij dit soort cijfers is het belangrijk om na te gaan of ze te verklaren zijn vanuit toegenomen bereidheid en discipline om incidenten te melden of omdat er inderdaad meer incidenten zijn geweest’’, zo reageren de bewindslieden.
Psychisch geweld
De meeste meldingen gaan over psychisch geweld, zoals (cyber)pesten en bedreigingen. In het (voortgezet) speciaal onderwijs was afgelopen jaar volgens de Onderwijsinspectie een opvallende daling van het aantal meldingen van fysiek geweld te zien.
Betrokkenen
Niet alleen leerlingen en hun ouders, maar ook docenten, vertrouwenspersonen en schoolbesturen kunnen zich tot de vertrouwensinspecteurs wenden als er een kwestie speelt. Het is volgens de Inspectie om privacyredenen niet gespecificeerd van welke groep de meeste meldingen komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!