Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer koeien door afschaffing melkquota

26-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koetjes_01.jpg
Melkveehouders anticiperen op de afschaffing van de melkquota in 2015 door hun veestapel uit te breiden. Het aantal melk- en kalfkoeien is in een jaar tijd met zo'n 19.000 dieren toegenomen tot bijna 1,6 miljoen. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen 15 jaar, blijkt uit de jaarlijkse landbouwtelling in april.
Jongvee
Er is ook een toename zichtbaar bij het jongvee voor de fokkerij. Dit aantal is gestegen met 62.500 naar 1,31 miljoen dieren. Het aantal vleeskalveren en overig jongvee dat bestemd is voor de slacht, nam daarentegen licht af.
De melkquota werden 30 jaar geleden ingevoerd in Europa om een overschot aan melk te voorkomen. Door de groeiende wereldvraag naar melk en melkproducten is de noodzaak van de maatregel verdwenen. Per 1 april 2015 wordt er door Brussel geen limiet meer gesteld aan de hoeveelheid melk die mag worden geproduceerd.
Meer kippen, minder varkens
Uit de landbouwcijfers die donderdag zijn gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), komt verder naar voren dat Nederland in april iets meer biggen en iets minder varkens telde dan een jaar eerder. Het aantal kippen steeg met ruim 5 miljoen tot 103 miljoen dieren. Er kwamen vooral meer vleeskuikens bij.
De afname van het aantal boerenbedrijven zet wel door. In april waren er in Nederland ruim 65.000 land- en tuinbouwondernemingen. Dat zijn er 3 procent minder dan in april vorig jaar en ongeveer een derde minder dan begin deze eeuw. ANP

Meer over:

melk, quota, koe, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!