Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer klachten over Amsterdamse advocaten

08-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
law_08.jpg
De Amsterdamse advocatenorde heeft het afgelopen jaar meer klachten binnengekregen dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de orde waarover Het Financieele Dagblad maandag bericht. Tussen 31 augustus 2009 en 31 augustus van dit jaar kreeg deken Germ Kemper 1054 klachten binnen, wat een stijging van ongeveer 10 procent inhoudt ten opzichte van het voorgaande jaar.
Kemper stuurde 221 klachten door aan de Raad van Discipline tegen 160 in het voorgaande jaar, een stijging van ongeveer 40 procent. De meeste klachten komen van particulieren en gaan veelal over gebrekkige communicatie tussen advocaat en cliënt en onduidelijkheid over financiën. Volgens de deken is in de cijfers de zogenoemde claimcultuur terug te zien. ,,Er zijn steeds meer mensen die iemand willen aanwijzen die schuldig is aan hun tegenslag'', aldus Kemper. Als iemand bijvoorbeeld een zaak verliest, wordt algauw gedacht dat de advocaat wel een fout gemaakt moet hebben.
De deken van de orde van advocaten neemt alle klachten die binnenkomen in behandeling. Als hij ze niet kan oplossen, stuurt hij ze door aan de Raad van Discipline. Kemper is de enige regionale deken die er een fulltimebaan aan heeft. De Amsterdamse orde is met 4800 advocaten de grootste van Nederland. Behalve dat de claimcultuur sterker wordt, is volgens Kemper de orde ook toegankelijker geworden voor personen die een klacht over een advocaat hebben.
Door de Raad en het Hof van Discipline zijn in het ordejaar 2009-2010 in totaal 286 beslissingen genomen. Daaronder waren 22 waarschuwingen, elf berispingen, zeven (voorwaardelijke) schorsingen en één schrapping van het tableau. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!