Kassa

Meer kinderen overleven na levertransplantatie

03-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuisbed_930x520_zorg
De overlevingskans na levertransplantatie bij kinderen is met 12 procent gestegen in de afgelopen twintig jaar, maakte het UMC Groningen (UMCG) bekend op basis van eigen onderzoek.

Donorlever van levende donor nog beter

Van de kinderen die in de afgelopen tien jaar in Nederland een donorlever ontvingen, was 83 procent na vijf jaar nog in leven. Tien jaar daarvoor was dat nog 71 procent. De resultaten van kinderen die een donorlever van een levende donor ontvingen zijn volgens het universitaire ziekenhuis nog beter. Na vijf jaar is 95 procent van hen nog in leven. Bij zo'n transplantatie staat een levende donor, meestal een van de ouders, een stuk lever af aan zijn of haar kind.

Verbeterde planning operaties

Volgens het UMCG kunnen de goede uitkomsten vooral verklaard worden door een verbeterde planning van operaties. Daardoor kan zowel de patiënt als donor in optimale conditie zijn en is de tijd dat de lever buiten het lichaam is korter. Daarnaast worden donors uitgebreid gescreend om er zeker van te zijn dat ze medisch geschikt zijn.
De onderzoekers bekeken gegevens van kinderen die in de periode 1995-2016 een levertransplantatie ondergingen in het UMCG. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 150 levertransplantaties verricht, waarvan tegenwoordig ongeveer twintig bij kinderen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!