Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer kinderen in jeugdzorg

13-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2473040.jpg
In 2008 hebben ruim 70.000 kinderen jeugdzorg gehad. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder. De jongeren kregen over het algemeen wel kortere tijd hulp. Het aantal maatregelen dat werd genomen om jongeren te beschermen, zoals onder toezicht stellen, nam toe met 10 procent tot bijna 48.000.
Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2008 van de MOgroep Jeugdzorg, de brancheorganisatie van de sector, die maandag bekend werden gemaakt. Kinderen maakten ruim 95.000 keer gebruik van jeugd- en opvoedhulp. Dan gaat het om vrijwillige zorg als dagbehandeling en pleegzorg, maar ook om gedwongen maatregelen als jeugdbescherming en jeugdreclassering.
Bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) kwamen in 2008 53.000 meldingen van vermoedens van kindermishandeling binnen. Dat is 5 procent meer dan een jaar eerder, maar het aantal onderzoeken dat werd ingesteld daalde juist met 5 procent tot 16.000. Dit is de eerste afname in vijf jaar.
Kinderen werden over het algemeen sneller geholpen. Bij de Bureaus Jeugdzorg, die vaststellen welke zorg nodig is, duurde het 12,5 weken voordat een jongere wist waar hij aan toe was. In 2007 duurde dat nog zestien weken. De gemiddelde lengte van een dagbehandeling daalde met een maand naar ruim tien maanden. Ook verbleven jongeren kortere tijd in een instelling.
Bij de AMK's zat er ook minder tijd tussen een melding en het begin van een onderzoek, maar die onderzoeken duurden in 2008 wel iets langer.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!