Meer kerstreserveringen in horeca verwacht
15-12-2009
• leestijd 1 minuten
In België mag de bezettingsgraad van de restaurants tijdens de kerstdagen dan flink teruglopen, in Nederland verwacht de horeca met de feestdagen juist meer reserveringen dan vorig jaar. Zeker anderhalf miljoen mensen zouden tijdens de kerst in een restaurant willen eten. Dat is 1,5 procent meer dan in 2008.
Dat blijkt uit een onderzoek door Foodstep in opdracht van het Bedrijfschap Horeca en Catering. Tot deze week is 7 procent van de reserveringen gemaakt en eveneens 7 procent van de consumenten verwacht de komende dagen de reservering te maken, zo maakte Foodstep op uit een peiling in de sector.
,,Gasten willen ondanks de economische situatie toch gezellig onbezorgd genieten'', zegt Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland. Favoriete dag om uit eten te gaan is tweede kerstdag. Restaurants serveren tijdens de kerstmaaltijden steeds meer menu's die uit meerdere kleine gerechtjes bestaan, weten de onderzoekers.
,,Ook worden traditionele gerechten geserveerd waarbij kreeft, coquilles en hert worden begeleid door wereldwijnen. Steeds meer restaurants maken gebruik van streekproducten en de zogeheten vergeten groentes zoals postelein, wortel- en knolgroenten. Naast de traditionele restaurants worden ook vooral de Chinees-Indische wokrestaurants goed bezocht door families met kinderen.''
ANP