Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer kans dementie bij plotse lage bloeddruk

12-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ouderen_bejaarden_dementie_930x520
Ouderen die bij te snel opstaan last hebben van een plotselinge lage bloeddruk, hebben op latere leeftijd een verhoogd risico op dementie. Dat concludeert het Erasmus MC in een onderzoek.
Orthostatische hypotensie
Bijna 20 procent van de 55-plussers heeft last van een lage bloeddruk bij het opstaan, ook wel orthostatische hypotensie genoemd. Bij 75-plussers is dit zelfs een op de drie ouderen.
Zwaartekracht
Door de zwaartekracht daalt de bloeddruk in het lichaam bij opstaan tijdelijk. Om dit te compenseren moet het hart sneller werken, waarna de bloeddruk weer stijgt. Bij ouderen gaat dit minder snel.
,,Het zwart worden voor de ogen en soms flauwvallen komt omdat er tijdelijk te weinig bloed naar de hersenen gaat en er dus weinig zuurstof in de hersenen is. Als dit vaak gebeurt, veroorzaakt dit schade aan de hersenen die op langere termijn het risico op dementie verhoogt'', aldus de onderzoekers.
Kleine schommelingen oorzaak dementie
Volgens het Erasmus kunnen zelfs kleine schommelingen in de bloeddruk de oorzaak van dementie zijn. De oorzaken van zo'n lage bloeddruk bij het opstaan zijn heel verschillend. Vaak hangt het vaak samen met ziektes als diabetes. Maar bloeddrukverlagende middelen kunnen eveneens de aanleiding zijn.
Zelf rekening houden met de kwaal
Het goede nieuws is volgens het Erasmus dat ouderen zelf rekening kunnen houden met de kwaal: het zwart worden voor de ogen kan vermeden worden door langzaam op te staan.
De resultaten van hun onderzoek, op basis van gegevens van ruim 6000 mensen, zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Medicine. ANP

Meer over:

dementie, bloeddruk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!