Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer jonge mensen met gokverslaving sinds nieuwe kansspelwet

09-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
769 keer bekeken
  •  
gokken_temp_20220312

Er melden zich meer jongeren met een gokverslaving bij klinieken sinds de nieuwe kansspelwet in oktober 2021 is geïntroduceerd. Dagblad Trouw meldt een stijging van 50 procent bij sommige instellingen voor verslavingszorg. 

Het beeld is dat de nieuwe patiënten jonger zijn. Ook hebben ze meer schulden als ze zich melden bij een kliniek. Omdat verslavingen tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen, waarschuwen deskundigen in Trouw dat dit slechts het begin is van de problemen.

Meer risico op verslaving

Jongvolwassen lopen meer risico op een gokverslaving. Sommige legale online gokaanbieders hanteren echter erg ruime speellimieten van soms wel (tien)duizenden euro's per dag, liet Kassa onlangs zien

Alle aanbieders van online goksites die een vergunning hebben gekregen in Nederland moeten de gebruiker volgens de wet bij het aanmaken van een account op de website een stortingslimiet én een tijdlimiet laten instellen.

Dit is bedoeld om gokkers te beschermen tegen grote verliezen van geld dat ze niet kunnen missen, en om gokverslaving tegen te gaan. Echter blijkt dat veel gokaanbieders de limietopties zó aanbieden dat ze nauwelijks of geen beperking meer vormen, en dat is nou net waar een limiet wel voor bedoeld is.

Gokmarkt verder uitgebreid

Geld inzetten via internet werd legaal gemaakt omdat er veel illegaal en bij buitenlandse bedrijven gegokt werd. Daar was te weinig toezicht op en zo was er een groter risico op misstanden. Nederland was het laatste land in Europa dat online gokken verbood, de nieuwe regels moesten kansspelen kanaliseren.

Sinds woensdag is de gokmarkt fors uitgebreid. Het internationale bekende Unibet kreeg een vergunning om in Nederland online kansspelen aan te bieden. Zulke vergunningen worden sinds oktober 2021 uitgegeven middels een nieuwe wet voor online kansspelen en gokreclames.

Bron: Trouw / Kassa

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!