Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer inzicht in voedselprijzen voor consument

08-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5euros_25.jpg
Hoewel de marktprijs voor tarwe en aardappels de afgelopen maanden nogal wisselde, merkten consumenten daar in de winkel weinig van als ze hun brood en aardappelschijfjes afrekenden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil een beter inkijkje geven in het verloop van de prijzen van agrarische producten voor boeren, leveranciers en consumenten.
Zaterdag stuurde ze de eerste Voedselprijzenmonitor met daarin de ontwikkeling van de prijzen in de hele voedselketen naar de Tweede Kamer. LEI Wageningen UR doet het onderzoek en zorgt elke 2 maanden voor een toelichting.
Feiten boven tafel
Dijksma wil de feiten over de voedselprijzen boven tafel. ,,Met de Voedselprijzenmonitor is goed te zien hoe prijzen in de keten zich verhouden. Het geeft antwoord op de vraag hoe prijzen tussen boer, leverancier en winkelier zich verhouden en of er mogelijk knelpunten ontstaan om goede kwaliteit te kunnen blijven leveren.''
Kippenvleesinkomsten lager
Uit de eerste rapportage komt behalve de wisselende prijzen voor tarwe en aardappels ook naar voren dat kippenhouders de prijs voor het kippenvlees dit jaar fors zagen dalen. Maar consumenten merkten daar weinig van, omdat leveranciers doorgaans jaarcontracten hebben met winkeliers, zodat de winkelprijzen hoger uitpakten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!