Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Meer invloed van huurders op corporaties'

08-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Huizen_Nederland_45.jpg
Huurders moeten meer invloed krijgen op woningcorporaties. Zo moeten zij instemmingsrecht hebben bij belangrijke beslissingen, zelf huurderscommissarissen aan kunnen wijzen, professioneel ondersteund worden en volwaardig mee kunnen onderhandelen over prestatieafspraken tussen corporaties en gemeenten.
Harde conclusies
Dat zullen PvdA, SP en D66 maandag naar voren brengen in een Tweede Kamerdebat met minister Stef Blok (Wonen). Aanleiding is het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Die onderzocht de misstanden bij de corporaties en kwam met harde conclusies.
Vestia
,,Verschillende mensen en organisaties hebben fouten gemaakt bij het miljardendebacle bij Vestia en andere woningcorporaties. Het zijn echter de huurders die de rekening gepresenteerd kregen'', zeggen de drie fracties.
Woningwet wijzigen
De parlementaire enquête heeft volgens hen aangetoond dat er te weinig tegenmacht van huurders en gemeenten is geweest. Corporaties konden daardoor te veel hun eigen gang gaan. De drie partijen komen met diverse voorstellen om de woningwet te wijzigen.
'Oldboysnetwerk'
De huurders moeten volgens hen zelf kunnen bepalen wat goed is voor een corporatie. Ook noemen de partijen het logisch dat de huurders de huurderscommissarissen van elke corporatie zelf kunnen kiezen. Het komt nu nog voor dat het 'oldboysnetwerk' van de andere commissarissen de kandidaat van de huurders tegenhoudt omdat die te kritisch is, stellen ze. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!