Kassa

Meer inbraken op oudejaarsdag

27-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
inbreker 1127
Op oudejaarsdag is het oppassen geblazen: niet alleen voor vuurwerk, maar ook voor inbrekers. Het aantal inbraken is die dag namelijk drie keer zo groot. Op de laatste dag van het afgelopen jaar vonden er zelfs zes procent meer inbraken plaats dan op dezelfde dag in 2017.
Inbreken met oud en nieuw lijkt voor dieven een lucratieve onderneming. Door het vuurwerkgeknal valt een inbraak niet op. En lang hoeft een inbraak niet te duren: inbrekers zijn vaak met een minuut al binnen. De landelijke projectleider woninginbraken bij de Politie, Sybren van der Velden, stelt dat mensen druk bezig zijn met feesten en dus niet met het goed afsluiten van hun woning. Een slot heeft volgens van der Velden “simpelweg geen nut” als deze niet daadwerkelijk op slot wordt gedraaid.

Licht laten branden

Het aantal woninginbraken op oudejaarsdag ligt rond de 43.000. Susanne Schat, adviseur woninginbraken bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), vindt dat aantal hoog en raadt je aan om te doen alsof je thuis bent. Dat kan volgens Schat het beste door een paar lampjes te laten branden en radio of tv aan te zetten.

Keurmerk

De landelijke campagne ‘Maak het ze niet te makkelijk’ en het Politiekeurmerk Veilig Wonen moeten voor bewustwording zorgen. Daar doen verschillende partners, zoals gemeentes en wijkagenten, aan mee. Het aantal inbraken in de kerstvakantie daalt hierdoor al vier jaar op rij. Toch verdubbelt het aantal inbraken met kerst nog altijd.
Bron: Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!