Kassa

Meer hoop voor patiënt met lymfeklierkanker

20-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
operatie ziekenhuis dokter 930
Er is meer hoop op genezing voor patiënten met de ernstige ziekte lymfeklierkanker. Na het AMC in Amsterdam en het UMC Utrecht, heeft nu ook UMC Groningen een patiënt succesvol behandeld met een nieuwe experimentele therapie. Daarbij worden de afweercellen van de patiënt genetisch veranderd.

Patiënt maakt het goed

Volgens de wetenschappers zijn de cellen zodanig aangepast dat ze de lymfeklierkankercellen herkennen en vernietigen. En met succes. De patiënt maakt het volgens het universitair ziekenhuis, naar omstandigheden, goed. Het gaat om een behandeling voor patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker voor wie chemotherapieën of een stamceltransplantatie geen soelaas bieden.
In de Verenigde Staten zijn al ongeveer honderd lymfeklierkanketpatiënnten behandeld met deze techniek. In Nederland gaat het om vier patiënten. Tom van Meerten, hematoloog bij het UMCG, verwacht dat er nu snel andere patiënten zullen volgen. ,,Het is op dit moment een experimentele behandeling, die alleen mag worden uitgevoerd in wetenschappelijk verband.''
Naar verwachting kan de nieuwe behandeling in de toekomst ook bij andere soorten kanker als lymfatische leukemie, dikke darmkanker en hoofd/hals kanker, worden toegepast. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerard van tol
gerard van tol20 dec. 2017 - 14:27

Heb maar geen hoop, Rutte en trawanten zullen wel weer met een regeltje komen, waardoor deze mogelijkheid niet door kan gaan, vanwege bezuinigingen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!