Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Meer groenten en fruit gegeten in coronajaar 2020

6 jan 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
groente fruit 1127
Nederlanders hebben meer fruit en verse groenten verorberd in het coronajaar 2020. Groenten als paprika, ui, courgette, prei en aubergine verkochten in het bijzonder meer. Bij het fruit deden sinaasappels, avocado's, mandarijnen en blauwe bessen het goed.
De totale consumptie van groenten en fruit lag 4 procent hoger dan in 2019. Huishoudens kochten 9 procent meer groente en fruit.

Ongesneden in trek

De consumptie steeg, ondanks sluiting van de horeca in delen van het jaar, constateert belangenorganisatie GroentenFruithuis. Opvallend was daarbij dat de verkoop van ongesneden groente harder steeg dan die van voorgesneden groente. De laatste jaren was dat juist andersom. Volgens GroentenFruithuis is daarin te zien dat er meer tijd werd genomen om te koken. Dat viel ook te merken aan de toegenomen verkoop van verspakketten en maaltijdpakketten.

Aanbevolen hoeveelheden nog niet gehaald

GroentenFruithuis stelt dat Nederlanders gemiddeld nog lang niet de aanbevolen 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag eten. Zelfs als de groei van 4 procent per jaar aanhoudt, duurt dat nog jaren.
Door restaurants en cateraars werd 45 procent minder groente en fruit geserveerd. Daarmee kwam een einde aan een aantal jaren van groei van het eten van groente en fruit buitenshuis. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar