Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Meer geld arbeidsgehandicapten arme regio's'

19-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gehandicapten-geld_04.jpg
Het kabinet moet meer geld beschikbaar stellen voor hulp aan arbeidsgehandicapten in arme regio's als Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Een groot deel van de Tweede Kamer drong daar dinsdag op aan in een debat over de participatiewet van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).
'Meer jonggehandicapten'
PvdA'er John Kerstens wees erop dat deze gebieden naar verhouding meer jonggehandicapten en mensen in sociale werkplaatsen tellen dan de Randstad, terwijl het aantal banen er juist een stuk lager ligt. De Kamer wil dat Klijnsma hiermee meer rekening houdt.
Herkeuring
Volgens het wetsvoorstel van Klijnsma moeten personen met een arbeidsbeperking zo veel mogelijk in een gewone baan aan de slag in plaats van in een sociale werkplaats. Jongeren met een Wajonguitkering worden massaal herkeurd. Als ze arbeidsgeschikt blijken, gaat hun uitkering met 5 procent omlaag.
Participatiewet
SP en GroenLinks zien niets in de participatiewet. Zij haalden hard uit naar de PvdA omdat zij nu met deze bezuinigingsvoorstellen instemt, terwijl ze eerder fel protesteerde tegen soortgelijke plannen van het kabinet-Rutte I. De PvdA zat toen in de oppositie.
Akkoord
Klijnsma en de regeringspartijen VVD en PvdA hebben bovendien een akkoord gesloten met de 'bevriende' oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP, waarbij de scherpe kantjes van de de oorspronkelijke voorstellen zijn afgehaald. Daardoor kunnen de plannen ook rekenen op steun in de Senaat, waar de coalitie geen meerderheid heeft.
'Kleine aanpassingen'
D66 en ChristenUnie willen nog enkele kleine aanpassingen, bleek dinsdag in het debat. Zo stellen ze voor wat extra's te doen voor jonggehandicapten die door medische belemmeringen slechts parttime kunnen werken. Ook moet er een studieregeling komen voor arbeidsgehandicapten met onvoldoende inkomsten.
Loondispensatie
Mogelijk komt er ook meer ruimte voor loondispensatie, waarbij de overheid het loon aanvult voor bedrijven. Enkele fracties denken dat dat doelmatiger is dan loonkostensubsidies.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!