Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Meer gaslekken met mogelijk gevaar

10-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gas-koken-fornuis_06.jpg
Het aantal gaslekken met mogelijk gevaar is vorig jaar gestegen. Het gaat hier om lekken in de zogenoemde aansluitleiding, de verbinding tussen het gastransportnet en de meterkast van de afnemer. Dat blijkt uit onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
ACM trekt aan bel
In 2013 deden zich per 10.000 afnemers gemiddeld 34 potentieel gevaarlijke lekken voor. In 2010 was dat nog 20. De stijging is voor ACM aanleiding de netbeheerders te vragen wat zij eraan gaan doen.
De toezichthouder stelde ook vast dat een groot deel van de gasstoringen (40 procent) wordt veroorzaakt door veroudering of slijtage van de netten. Vorig jaar kregen huishoudens en bedrijven vaker te maken met storingen waardoor zij verstoken bleven van gas. De gemiddelde storingstijd per afnemer steeg van 23 seconden naar iets meer dan 1 minuut.
Netbeheerders verantwoordelijk voor veiligheid
ACM zegt de betrouwbaarheid en veiligheid van de gasnetten de komende jaren nauwgezet in de gaten te zullen houden. De toezichthouder wijst er wel op dat de netbeheerders zelf verantwoordelijk zijn voor de nodige investeringen om de veiligheid en betrouwbaarheid van hun gasnetten op peil te houden.
Materiaal van invloed
Inmiddels is de totale lengte van gasleidingen van grijs gietijzer door de netbeheerders met een derde teruggebracht tot 4828 kilometer. Deze leidingen zijn niet bestand tegen buigingen door bijvoorbeeld sterk zakkende grond. De kans op lekken is daardoor groter dan bij leidingen van andere materialen. Naar aanleiding van een aantal incidenten adviseerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in 2009 de grijs gietijzeren leiding versneld te vervangen. ACM en het Staatstoezicht op de Mijnen zien hierop toe.
In 2013 hadden Nederlanders gemiddeld 23 minuten geen stroom door storingen in elektriciteitsnetten, blijkt verder uit het onderzoek. Dat is iets lager dan het gemiddelde van 25 minuten van de afgelopen jaren. Ruim een kwart van de storingen wordt veroorzaakt door graafschade. ANP

Meer over:

gas, gevaar, diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor