Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer duidelijkheid voor mensen met schulden

26-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schuld_24.jpg
Mensen met schuldeisers op hun dak krijgen meer duidelijkheid over de zogeheten beslagvrije voet. Dat is het deel van het inkomen waar geen schuldeiser aan mag komen, omdat het nodig is om van te leven.
Systeem te complex
De beslagvrije voet wordt vaak te laag vastgesteld waardoor iemand met grote schulden te weinig overhoudt om in het dagelijks leven rond te komen. Dat komt vooral doordat het systeem dat het beslagvrije bedrag bepaalt te complex is. Met allerlei gegevens (zorgkosten, huurlasten, toeslagen) moet rekening worden gehouden en dat gaat nogal eens mis.
Vereenvoudigen
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat dat nu vereenvoudigen. De berekening met alle verschillende factoren wordt vervangen door een vast bedrag, alleen gebaseerd op de leefsituatie van de persoon met schulden. Dat is niet alleen van belang voor de schuldenaar, maar ook voor de schuldeiser die dan geen overdreven verwachtingen meer hoeft te hebben over de aflosmogelijkheden van de schuldenaar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!