Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Meer doden door pil Diane-35'

24-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pillen_5_11.jpg
Zeker 27 vrouwen in Nederland zijn mogelijk overleden aan de bijwerkingen van de omstreden pil Diane-35. Dat meldt het documentaireprogramma Zembla donderdagavond. De makers baseren zich op gegevens van het bijwerkingencentrum Lareb. In mei was nog sprake van 18 doden.
Bloedklonters
Diane-35 kwam in 1987 op de markt. De pil is nog steeds op de markt en is bedoeld als middel tegen acne en overbeharing. Eerder werd de pil ook voorgeschreven als anticonceptiemiddel, ook al was het daar helemaal niet voor toegestaan. De pil kwam begin dit jaar in opspraak toen enkele sterfgevallen in Frankrijk naar buiten kwamen. De vrouwen kregen bloedklonters na het slikken van de pil.
Ernstige bijwerkingen
Bij elk geneesmiddel moeten artsen en apothekers ernstige bijwerkingen doorgeven aan Lareb. Sommige slachtoffers van Diane-35 stierven al jaren geleden, maar pas in maart kreeg Lareb de eerste melding daarvan, aldus Zembla.
Niet genoeg gemeld
Lareb erkent in Zembla dat er niet genoeg wordt gemeld. ,,Wij hadden er misschien meer achteraan kunnen gaan, maar het is ieders verantwoordelijkheid. De arts had kunnen melden, zorgverleners en patiënten. Het bewustzijn dat er kan en ook moet worden gemeld is helaas nog onvoldoende'', zegt directeur Agnes Kant. Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap wil dat artsen vaker klachten doorgeven.
ANP/Zembla
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!