Kassa

Meer dodelijke ongelukken met e-bikes

25-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1252 keer bekeken
  •  
elektrische fiets 930x520
Ongelukken met e-bikes eisen steeds meer levens. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar 57 mensen overleden door een ongeval met een elektrische fiets, ruim 42 procent meer dan in 2016 toen veertig mensen op e-bikes om het leven kwamen. Van alle fietsers die in het verkeer omkwamen, zat een kwart op een e-bike. Veruit de meeste slachtoffers zijn ouderen. Fietshandelaren moeten hun klanten nadrukkelijker wijzen op de risico's van het rijden op e-bikes, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN). Volgens VVN speelt het snelheidsverschil tussen de elektrische en de normale fiets een rol in het aantal ongelukken.

Meer fietsers dan automobilisten omgekomen

Volgens het CBS zijn voor het eerst meer fietsers om het leven gekomen dan inzittenden van auto's. In 2017 overleden 206 fietsers door verkeersongelukken tegen 201 inzittenden van personenauto's. Het totale aantal verkeersdoden is voor het eerst in drie jaar juist iets gedaald. In totaal lieten 613 mensen het leven in het verkeer, een daling van 2,5 procent.
Onder e-bikes rekent het CBS zowel elektrische fietsen die de berijder tot 25 kilometer per uur een handje helpen als zogeheten speed pedelecs, die met een flinke inspanning 45 kilometer per uur halen en sinds vorig jaar voor de wet als bromfiets gelden. Het statistiekbureau heeft het aantal doden niet uitgesplitst naar de twee typen.

Minister: zorgen om 'kwetsbare' oudere fietser

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is bezorgd om de oudere fietser, die steeds vaker betrokken is bij dodelijke verkeersongelukken. Ze wijst erop dat het gaat om ,,een kwetsbare groep. Als er wat gebeurt, zijn de gevolgen vaak groter dan bij jongeren.''
Van Nieuwenhuizen is ,,blij om te zien dat steeds meer ouderen langer deelnemen aan het verkeer. Dat geeft hun de vrijheid zelf op pad te gaan.'' Maar extra aandacht voor deze groep is geboden. De minister wijst op een campagne voor veilig fietsen voor ouderen die haar ministerie op touw heeft gezet. Ze hoopt ,,dat veel gemeenten zich bij dat initiatief aansluiten, want daar is een wereld te winnen.''

Niet meer met auto of fiets 'moeilijk gesprek'

De vraag wanneer een oudere zich beter niet meer in de auto of op de fiets kan wagen is moeilijk, schetste de minister dinsdag in een vraaggesprek met het AD. Ze verwees naar haar vader, die het heel zwaar viel dat hij niet meer mocht rijden. ,,Het is geen fijn onderwerp, maar we moeten het niet uit de weg gaan.''
Het totaal aantal verkeersdoden liep vorig jaar voor het eerst in jaren wat terug, maar ,,het zijn er nog steeds te veel'', aldus Van Nieuwenhuizen. Ze vindt dat het doel ,,gewoon nul moet zijn, ook al weet je dat je dat nooit zult halen''.
De minister wijst erop dat bij elk fataal ongeval ,,iemand zijn vader of moeder, echtgenoot, opa of dochter verliest''. Dat drijft haar, wanneer ze een campagne opzet tegen appen in het verkeer of tot hogere boetes besluit voor hufterig gedrag. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

raymond regensburg
raymond regensburg30 apr. 2018 - 12:00

wat raar is ervaar het niet zo door vele keren op weg ; het enige wat ik zie zijn scooterkoeriers die enorm asso zijn ; fietsbel niet altijd handig is plotseling schrikgedraag; het niet rustig voorbij passeren ; aantal ouderen die wel beter op driewiel kan  autos die bij bochten nemen de fietsers belemeren ook met parkeren; dus infra anders ; maar ook mensen meer auto laten staan ; was wel bespreekbaar= nu gewoon doen  ook scooters in stad eigenlijk bezopen asogedrag van luie mensen  

jaapve
jaapve27 apr. 2018 - 13:18

En wat doen we aan doden in het verkeer? We flitsen langs snelwegen en maken er trajectcontroles. Woonwijken laten we voor wat ze zijn en we zetten nog wat stevige bomen langs  N-wegen waar tegen mensen zich dood kunnen rijden. Snelwegen waar 150 wordt gereden waar je 130 mag is echt super gevaarlijk. Voor alles nemen we dan weer voorbeelden over van Zweden een land -tig keer zo groot als Nederland en met minder inwoners want we weten in Scandinavië is alles beter. (voorbeeld: licht aan overdag, heel nuttig op een weg van honderd kilometer waar je verder geen hond tegenkomt maar niet op een weg waar je om de 100 meter 10 auto's bent tegen gekomen). Ouderen gaan weer leren fietsen zag ik.

oudewouter
oudewouter26 apr. 2018 - 16:53

Uiteraard zullen er veel ouderen zijn die soms te hard gaan op de -bike en dit niet meer gewend zijn. Het gevaarlijkst blijven toch echt de wielrenners die NOOIT een fietsbel hanteren maar je naar de kant schreeuwen en de "bromscooters" (weet u wel, 25 km/h.)   die je met snelheden ver boven de 50 inhalen. Ouderen die geen snelheden meer gewend zijn schrikken van dat asociale weggedrag. Het dragen van een fietshelmpje kan veel narigheid voorkomen.. Maar ja, zelfs ouderen hebben vaak te weinig verstand om zo'n ding op te zetten. Staat niet of zo.  Verplichten?  Waarom niet. In landen als Duitsland en Oostenrijk is dit vrij gewoon en niemand doet moeilijk.

1 Reactie
jaapve
jaapve27 apr. 2018 - 13:23

De meest geweldige oplossing voor alle problemen: verplichten. We weten nooit iets beters Suïcidale "racefietsers kom je idd dagelijks tegen. Gewoon met volle sjas schuin een 80km weg over dat moet kunnen. .

wimpel
wimpel26 apr. 2018 - 0:36

Ik ben een 73-jarige e-biker. Kans verkeersslachtoffer te worden? Als de automobilisten en moterrijders zo rustig rijden als ik, overleef ik het vast wel. 

owlface
owlface25 apr. 2018 - 19:49

Toch logisch dat als er steeds meer e-bikes op de weg komen, er ook meer betrokken zijn bij een ongeluk...Jeetje zeg...om daar nu een apart nieuwspunt van te maken...

marijke77
marijke7725 apr. 2018 - 18:55

niet gek toch, meer auto`s, meer ongelukken, meer fietsers meer ongelukken #statistieken, niet meteen overal iets achter zoeken.

gerard van tol
gerard van tol25 apr. 2018 - 17:23

Ik heb zelf een e-bike, nooit hoger als 40% van het maximum, behalve als ik een hellinkje moet nemen. Wordt regelmatig voorbij geracet door ouderen ook op e-bike. Waarschijnlijk 100% ondersteuning en hoogste versnelling. Ja ik ga maar 17 a 18 km/uur en dat is hard zat voor een gepensioneerde, we hebben toch geen haast meer?

gypsyjoy
gypsyjoy25 apr. 2018 - 16:43

ach ach ach....wat een bemoeienissen toch weer in deze rubbertegel  maatschappij.....

pk49
pk4925 apr. 2018 - 16:07

het is maar zoals je de cijfertje uitlegt. Er zijn dus 206 fietsers overleden waarvan 57 efietsers. Gezien het toegenomen gebruik van de eftiets niet echt verassend te noemen. De snelheid is begrensd op 25 km per uur, eigenlijk veel te hoog voor een oudere persoon waarvan de reaktievermogen door leeftijd afgenomen is. 21 km per uur of nog lager zou een veel veiliger snelheid zijn.

jantien
jantien25 apr. 2018 - 13:23

Wat weer een onzin allemaal. Als wij uit fietsen gaan op onze E-Bike dan fietsen wij niet sneller dan 15 of 16 km per uur. We gaan ook met onze kleinkinderen fietsen en dan passen wij ons aan en gaan niet sneller. Wat een onzin dat je met een snelheid van 25 km moet fietsen. Ze vliegen ons ook wel voorbij en ook wielrenners. Hoe snel gaan die dan? Nog veel sneller. Als je mensen tegen komt laat ze dan ook aan de kant gaan met passeren. IK fiets heel vaak gewoon achter mijn man. IK ben ook (nog maar) 72 jr. en we hebben deze fietsen 6 jr. We fietsen voor ons plezier en racen is niet nodig bij ons.

3 Reacties
skatinghenk
skatinghenk25 apr. 2018 - 14:32

ten onrechte worden wielrenners hier weer bijgehaald. Die mensen zijn gewend om harder te rijden en weten hier meestal mee om te gaan; zijn meestal jonger en hebben meestal ook altijd gefietst sinds ze klein waren. Ouderen zijn er vaak een tijdje tussenuit geweest en gaan van wat ze gewend waren - ca. 15 km p.u.- naar soms 25 k p u.

thijsje
thijsje25 apr. 2018 - 15:09

skatinghenk,  Wielrenners en ook crossers kunnen er wel terecht bij worden gehaald. Meer dan eens worden beledigingen je toegeschreeuwd om van het snijden maar te zwijgen. Waarom kan er niet, zoals het overgrote deel wel, met fatsoen omgegaan worden?

gypsyjoy
gypsyjoy25 apr. 2018 - 16:49

Werkelijk, ik weet geen enkele wielrenner die om weet te gaan met mede weggebruikers. Of vindt u weg drukken,dwingend en hinderlijk passeren,schreeuwen als je niet snel genoeg je kindjes uit de weg rukt, want alles voor de sport,hetzelfde als weten omgaan met hun snelheid versus die van toeristische fietsers ? Vraag me af hoeveel ongelukken er ontstaan door deze wielrenners. Stelletje gekken op het fietspad. Is dat wel eens onderzocht?

OMPI65
OMPI6525 apr. 2018 - 12:49

De meeste ongelukken gebeuren op rotondes.Dus op rotondes de fietsers geen voorrang meer geven.Ze vliegen zonder blikken of blozen, zonder te kijken of er verkeer aankomt met ware doodsverachting de rotondes op.Beseffen niet dat ze vreselijk kwetsbaar zijn en dat een automobilist ook maar een mens is .

3 Reacties
loritta
loritta25 apr. 2018 - 16:22

Nou, de meest slechte rotonde bestaat in Hoofddorp. Daar mogen alle fietsers en e-fietsen links en rechts de ronde passeren. Als automobilist schrik je je af en toe het schompus!!!!! Echt levens gevaarlijk!!

wimpel
wimpel26 apr. 2018 - 0:50

In Drenthe hebben de fietsers geen voorrang. De automobilist geeft op de rotonde links aan. Bij het verlaten van de rotonde, niet voor het verlaten van de rotonde, geeft hij/zij richting aan naar rechts. En jaagt de fietsende scholier en bejaarde de stuipen op het lijf. 

oudewouter
oudewouter26 apr. 2018 - 17:00

Kan niet volgens mij. In heel Nederland zijn rotondes buiten de bebouwde kom voorzien van haaientanden op het fietsgedeelte en binnen de bebouwde kom op de rijbaan. Binnen de bebouwde kom heeft dus de fietser altijd voorrang tenzij het fietspad wat verder van de rotonde ligt.Helaas heeft de gemiddelde automobilist geen idee hoe een rotonde te "nemen". Die geven bijv. richting aan naar links. Fout. Een rotonde is in principe een kruising dus je geeft pas richting aan bij het verlaten van de rotonde. Helaas wordt dat maar al te vaak "vergeten" . Soms is een "opfrissertje"  verkeersvoorschriften wel eens handig!

andré rombout
andré rombout25 apr. 2018 - 12:48

Het zou aardig zijn als het artikel zou onderscheiden naar het wel of niet dragen van een fietshelm. En eveneens naar ongevallen van e-bikes met begrenzing op 20 of 45 km/u.

skatinghenk
skatinghenk25 apr. 2018 - 12:45

Een snelheidsbegrenzer van ca.18 km p. uur zou al behoorlijk helpen denk ik. Veel oudere mensen hebben vaak jaren niet meer gefietst en worden nu her- intreder op dat gebied. Allemaal prima maar ze waren snelheden van max. 15 km/uur gewend, zijn bijna helemaal uit het verkeerd geweest v.w.b. het fietsen en dan gaan ze in 1x veeeeeeel te hard. Gevolg het niet op tijd goed kunnen overzien wat er allemaal om ze heen gebeurt en veroorzaken ongelukken.

maxdebulldog
maxdebulldog25 apr. 2018 - 12:41

Het verbaast mij niet, als je ziet hoe sommige mensen zich de koning van de weg voelen en vaak door hun snelheid heel ruim de bocht uitwaaieren!

2 Reacties
OMPI65
OMPI6525 apr. 2018 - 12:43

Je bedoelt de fietsers toch hè

peterpsv26
peterpsv2625 apr. 2018 - 13:51

Wie moet je aanpakken de wielrenners, met van kijk uit 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!