Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Meer dan bijstand voor gehandicapte met baan'

15-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rolstoel gehandicapten 930 520
Gehandicapten met een baan gaan niet werken onder bijstandsniveau. Iemand met een arbeidsbeperking moet aan werk meer overhouden dan aan een uitkering.

Mensen moeten er van vooruitgaan

,,Als mensen gaan werken, en als mensen méér gaan werken, wil ik dat ze er echt op vooruitgaan'', is de boodschap van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Zij wil daarmee de onrust bij betrokkenen over haar plannen wegnemen. Het is de bedoeling dat een en ander verandert in de zogenoemde Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden.

Simpelere regels

Om de kans op werk voor arbeidsgehandicapten te vergroten, krijgen werkgevers te maken met simpelere regels. Voor nieuwe contracten verdwijnen subsidies op de loonkosten. In plaats daarvan gaat overal gelden dat bedrijven minder loon betalen aan een arbeidsgehandicapte die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen (loondispensatie). Het inkomen moet door de gemeente worden aangevuld tot het minimumloon. 

"Aanval op de beschaving"

Bij de SP zijn de zorgen in ieder geval niet weggenomen. De oppositiepartij wil het plan van tafel hebben. ,,De regering doet een keiharde aanval op de beschaving. Van de VVD kunnen we dit verwachten, maar dat CDA, D66 en CU dit mogelijk maken, is onvoorstelbaar'', aldus Kamerlid Jasper van Dijk. Volgens hem ontneemt het voorstel juist iedere motivatie om te gaan werken, ,,want je gaat er niets meer op vooruit.''
Volgens de Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart verliezen betrokkenen het recht op een volledige werkeloosheidsuitkering en een normaal pensioen. ,,Op deze manier komen arbeidsgehandicapten in de knel.''
Van Ark wil met onder meer gemeenten, werkgevers, vakbonden en arbeidsgehandicapten in gesprek over de voorgestelde veranderingen.
Kassa besteedde eerder aandacht aan dit onderwerp. Klik hier om ons Boks dossier te bekijken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

lottesanne
lottesanne19 dec. 2017 - 12:17

Mijn schoonzoon heeft een WAJONG. Hij werkt full-time met loondispensatie. Gevolg: geen pensioenopbouw. Wel gaat hij er iets op vooruit.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!