Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer dan 250 nepnieuwsberichten over corona verspreid via Twitter

29-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
twitter telefoon nieuws tweets 1127
Zo'n 251 onbetrouwbare nieuwsberichten over Covid-19 zijn sinds de uitbraak van het coronavirus via Twitter in Nederland verspreid. Dat meldt het Datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) na onderzoek. 
Pointer verzamelde 1,2 miljoen Nederlandstalige tweets van de afgelopen twee maanden waarin de woorden corona, coronavirus, #coronavragen, COVID of NCOV voorkwamen. Volgens Pointer zijn de bronnen van de 251 nepberichten die rondgaan onder meer van websites als De Dagelijkse Standaard, Sceptr, Fenixx, Xander Nieuws en Amalek. Daarnaast worden in Youtube-video's van Robert Jensen, Ongehoord Nederland en Café Weltschmerz geregeld onjuiste en onbewezen uitspraken over het coronavirus gedaan, meldt Pointer.
De onjuiste berichten beweren dat het RIVM, de overheid en de medische wetenschap liegen over de ernst van het virus, of het gaat over het niet-bewezen verband tussen 5G en corona en valse claims over geneesmiddelen. 

Eerder onderzoek

Samen met de NOS deed Pointer begin maart al een eerste onderzoek naar foute informatie op Twitter. Toen werd geconstateerd dat er twintig onbetrouwbare nieuwsberichten rondgaan. ANP 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!