Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer dan 100 meldingen over dure medicijnen

09-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pil_359x210_10.jpg
Binnen een dag hebben al meer dan honderd mensen prijsverschillen gemeld bij het medicijnmeldpunt van de nieuwe politieke partij 50Plus. ,,Bijvoorbeeld over omeprazol. Dat kost hier 28 euro en in Spanje 2,16 euro'', stelt lijsttrekker Henk Krol woensdag. ,,En voor 28 stuks azilect betaal je hier 84 euro en in de VS nog geen 15 euro.''
De partij wil weten wat medicijnen in het buitenland kosten, omdat medicijnen in Nederland te duur op de markt zouden worden gebracht. Met die gegevens willen ze het ministerie van Volksgezondheid dwingen om de farmaceutische industrie aan te pakken. ,,Als je de meldingen ziet, denk je: dit kan niet waar zijn. Maar het is echt waar'', zegt Krol. Er is zelfs een medewerker van een farmaceutisch bedrijf geweest die prijslijsten heeft opgestuurd. ,,Dan zie je dat de inkoopprijs voor apotheken per land anders is.''
Kleinere verpakking
Verder valt op dat er in het buitenland kleinere verpakkingen te koop zijn. ,,Eigenlijk verdienen de producenten dus dubbelop. Ze verkopen de medicijnen in Nederland duurder en doen het ook nog eens in een grotere verpakking.'' Volgens Krol worden veel overgebleven medicijnen weggegooid. ,,Dat kost geld en is slecht voor het milieu.'' De vele reacties tonen volgens Krol aan dat er een open zenuw is geraakt. ,,Het zijn zotte prijsverschillen. We gaan de gegevens nu bestuderen en uitzoeken waar het prijsverschil vandaan komt.'' Het meldpunt blijft voorlopig nog open.
Besparing
Als de prijzen van medicijnen lager worden, kan dat volgens 50Plus helpen om te besparen op de zorg. Ziektekostenpremies blijven op die manier betaalbaar en het eigen risico hoeft niet te worden verhoogd, zei Krol bij de opening van het meldpunt.
Niet langer vergoed
De afgelopen dagen is veel te doen geweest om de prijs van medicijnen. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelde in een conceptadvies dat dure geneesmiddelen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet langer vergoed moeten worden. Dit omdat de prijs niet opweegt tegen de gezondheidswinst. Daarop werd onder meer in de Tweede Kamer en bij patiëntenverenigingen kritisch gereageerd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!