Meer concurrentie op kabel mag van Brussel
11-02-2009
• leestijd 2 minuten
De openstelling van de Nederlandse kabelmarkt moet leiden tot betere en goedkopere kabeltelevisie. Dat stelde de telecomwaakhond Opta dinsdag, nadat de Europese Commissie groen licht had gegeven voor zijn plannen om de concurrentie op de kabel te bevorderen.
Nederland wil al jaren meer concurrentie toestaan op de kabelmarkt, maar dat stuitte tot dusver op weerstand in Brussel. De Europese Commissie vond dat er genoeg strijd was omdat kabelbedrijven ook al moeten concurreren met aanbieders van satelliettelevisie en digitale ethertelevisie.
Met het argument dat in Nederland een overgrote meerderheid televisie kijkt via de kabel, heeft Opta de Europese Commissie toch overtuigd. ,,Ik sta helemaal achter de zienswijze van Opta dat er meer concurrentie nodig is in deze belangrijke markt'', zei commissaris Viviane Reding (Informatietechniek).
De kabelexploitanten Ziggo, UPC, Delta en CAIW moeten nu binnenkort hun netwerk beschikbaar stellen aan andere aanbieders. ,,Dankzij deze concurrentiestrijd krijgt de consument lagere prijzen, meer keuze en supersnelle verbindingen'' zei Opta-voorzitter Chris Fonteijn in een reactie.
Telecombedrijf KPN krijgt geen toegang tot analoge kabelnetwerken. Opta wil het bedrijf zo stimuleren om geld te blijven steken in nieuwe technologieën, zoals glasvezel. Omgekeerd hoeft KPN de kabelmaatschappijen niet toe te laten op zijn netwerk. Die moeten vooral in hun eigen netwerk investeren, vindt Opta.
Afhankelijk van de termijn waarop alternatieve kabelaanbieders uitzendrechten verwerven en toegang vragen tot de bestaande netwerken, verwacht Opta dat de consument mogelijk eind dit jaar al kan overstappen. Op dit moment hebben de twee grootste kabelmaatschappijen, Ziggo en UPC, samen ruim 80 procent van de markt in handen.
Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) noemde de Europese toestemming een goed eerste signaal. ,,We moeten de reactie van Brussel nog bestuderen, maar het eerste signaal klinkt goed. Hopelijk wordt het nu mogelijk de concurrentie op de kabel te stimuleren. Dan hebben consumenten meer keuzemogelijkheden en kunnen ze overstappen.''
Kabelbedrijf UPC reageerde kritisch en blijft zich naar eigen zeggen verzetten tegen de openstelling van de kabelmarkt. ,,In onze visie zijn de Nederlandse televisie- en communicatiemarkten onder de meest concurrerende van Europa en hebben deze geen nieuwe regelgeving nodig'', aldus UPC.
Bron: ANP