Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer belasting voor vervuilende auto's

04-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitlaatgas_04.jpg
Mensen met vervuilende auto's gaan meer belasting betalen en het systeem van bijtelling voor auto's van de zaak verandert. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. De plannen zouden op Prinsjesdag bekend worden. De maatregelen moeten in 2016 ingaan.
Strenger systeem
Er zou een veel strenger systeem komen voor bijtelling, met meer tarieven voor verschillende zuinige auto's. In de praktijk zijn auto's vaak een stuk minder zuinig dan de fabrikant belooft, terwijl bestuurders er wel belastingkorting voor krijgen. Dit heeft sinds 2007 vijf miljard euro gekost, zo bleek uit een onderzoek van de Rekenkamer in mei. 
CO2-uitstoot
De bpm wordt berekend aan de hand van hoeveel CO2 een auto uitstoot. De test om te zien hoeveel CO2 een auto uitstoot, blijkt makkelijk te beïnvloeden. De fabrikanten pompen de band extra hard op, plakken roosters af en soms gebruiken ze profielloze banden. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de auto schoner uit de test komt dan hij eigenlijk is. ANP/NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!