Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je live op maandag, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Meer belasting dan rente op je spaargeld

08-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
525 keer bekeken
  •  
930x520_belastingaangifte

Klik hier om gelijk naar de rekenmodule te gaan.

Belasting betalen over de rente die je ontvangt op je spaargeld. Dat is de vermogensrendementsheffing, en die is voor veel mensen een doorn in het oog. Vooral omdat mensen op dit moment meer belasting betalen over dat spaargeld dan ze aan rente ontvangen. De Bond voor Belastingbetalers strijdt al jaren tegen de vermogensrendement.
Meer belasting dan rente
Bij de grote banken ABN AMRO, ING en Rabobank krijg je op je internetspaarrekening nog maar 0,3%. Maar de Belastingdienst gaat er nog steeds vanuit dat je 4% rente op je spaarrekening krijgt. Over dit veronderstelde rendement betaal je dan 30% belasting. Dat is de vermogensrendementsheffing.
Dat betekent voor veel mensen dat ze meer belasting betalen over hun spaargeld dan ze aan rente ontvangen. Lees hier meer over de belasting op uw vermogen.
Bond voor Belastingbetalers
De Bond voor Belastingbetalers noemt de vermogensrendementsheffing een fantasiebelasting. De realiteit is dat er al jarenlang een groot gat zit tussen de feitelijke rente en de veronderstelde rente. Daarom is de Bond voor Belastingbetalers een rechtszaak gestart tegen de vermogensrendementsheffing. Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers vertelde er al eerder over in Kassa . Lees hier hoe het met deze rechtszaak staat.
Vermogensrendementsheffing wordt aangepast
Eindelijk is bij de Belastingdienst ook doorgedrongen dat spaarders geen 4% rente krijgen op hun spaargeld. Daarom wordt per 1 januari het tarief (het forfaitaire rendement van 4%) aangepast . In plaats van één tarief komen er drie tarieven. Vanaf 2017 gaat de Belastingdienst bij een bedrag tot €100.000 uit van een rendement van 2,9%. Tussen de €100.000 en €1.000.000 is dat 4,7%. Boven het miljoen zelfs 5,5%.
Geen verbetering?
De Bond voor Belastingbetalers verwacht echter dat dit nog steeds betekent dat mensen meer belasting betalen dan rente ontvangen. Zij hebben daarom een rekenmodule ontwikkeld. Als je deze invult, krijg je inzicht in wat je spaargeld in 2016 en in 2017 oplevert.
De rekenmodule vind je hier . Bij de berekening wordt ook rekening gehouden met de inflatie.
Werkelijk rendement belasten
De Bond voor Belastingbetalers hoopt dat zoveel mogelijk mensen de rekentool invullen. Daarmee wil de Bond bewijzen dat de nieuwe vermogensrendementsheffing geen verbetering is, en ervoor pleiten dat staatssecretaris Wiebes van Financiën kiest voor een stelsel waarbij het werkelijk behaalde rendement wordt belast.
Geld in oude sok
Wij hielden een enquête onder de Kassa-nieuwsbrieflezers over spaargeld en belasting op je spaargeld. Er reageerden 6893 mensen. De belangrijkste resultaten:
-        98% van de respondenten heeft spaargeld.
-        Als je meer spaargeld hebt dan € 24.437 (of samen met je partner € 48.874) betaal je vermogensrendementsheffing. Dat geldt voor 2/3 (69%) van de respondenten.
-        Maar liefst 85% vindt het onterecht dat ze vermogensrendementsheffing moeten betalen omdat ze al belasting over hun spaargeld hebben betaald.
-        44% ziet het liefst dat de vermogensrendementsheffing wordt afgeschaft en 45% wil dat er een stelsel komt waarbij je belasting betaalt over de rente die je werkelijk ontvangt.
-        78% van de respondenten gaat kijken naar manieren om belasting te vermijden als ze meer belasting betalen dan aan rente ontvangen.
-        En als de rente negatief wordt, zegt 1 op de 3 respondenten het geld van de bank op te nemen en het in een “oude sok” te stoppen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!