Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer belasting dan rente op je spaargeld

08-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1157 keer bekeken
  •  
930x520_belastingaangifte

Klik hier om gelijk naar de rekenmodule te gaan.

Belasting betalen over de rente die je ontvangt op je spaargeld. Dat is de vermogensrendementsheffing, en die is voor veel mensen een doorn in het oog. Vooral omdat mensen op dit moment meer belasting betalen over dat spaargeld dan ze aan rente ontvangen. De Bond voor Belastingbetalers strijdt al jaren tegen de vermogensrendement.
Meer belasting dan rente
Bij de grote banken ABN AMRO, ING en Rabobank krijg je op je internetspaarrekening nog maar 0,3%. Maar de Belastingdienst gaat er nog steeds vanuit dat je 4% rente op je spaarrekening krijgt. Over dit veronderstelde rendement betaal je dan 30% belasting. Dat is de vermogensrendementsheffing.
Dat betekent voor veel mensen dat ze meer belasting betalen over hun spaargeld dan ze aan rente ontvangen. Lees hier meer over de belasting op uw vermogen.
Bond voor Belastingbetalers
De Bond voor Belastingbetalers noemt de vermogensrendementsheffing een fantasiebelasting. De realiteit is dat er al jarenlang een groot gat zit tussen de feitelijke rente en de veronderstelde rente. Daarom is de Bond voor Belastingbetalers een rechtszaak gestart tegen de vermogensrendementsheffing. Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers vertelde er al eerder over in Kassa . Lees hier hoe het met deze rechtszaak staat.
Vermogensrendementsheffing wordt aangepast
Eindelijk is bij de Belastingdienst ook doorgedrongen dat spaarders geen 4% rente krijgen op hun spaargeld. Daarom wordt per 1 januari het tarief (het forfaitaire rendement van 4%) aangepast . In plaats van één tarief komen er drie tarieven. Vanaf 2017 gaat de Belastingdienst bij een bedrag tot €100.000 uit van een rendement van 2,9%. Tussen de €100.000 en €1.000.000 is dat 4,7%. Boven het miljoen zelfs 5,5%.
Geen verbetering?
De Bond voor Belastingbetalers verwacht echter dat dit nog steeds betekent dat mensen meer belasting betalen dan rente ontvangen. Zij hebben daarom een rekenmodule ontwikkeld. Als je deze invult, krijg je inzicht in wat je spaargeld in 2016 en in 2017 oplevert.
De rekenmodule vind je hier . Bij de berekening wordt ook rekening gehouden met de inflatie.
Werkelijk rendement belasten
De Bond voor Belastingbetalers hoopt dat zoveel mogelijk mensen de rekentool invullen. Daarmee wil de Bond bewijzen dat de nieuwe vermogensrendementsheffing geen verbetering is, en ervoor pleiten dat staatssecretaris Wiebes van Financiën kiest voor een stelsel waarbij het werkelijk behaalde rendement wordt belast.
Geld in oude sok
Wij hielden een enquête onder de Kassa-nieuwsbrieflezers over spaargeld en belasting op je spaargeld. Er reageerden 6893 mensen. De belangrijkste resultaten:
-        98% van de respondenten heeft spaargeld.
-        Als je meer spaargeld hebt dan € 24.437 (of samen met je partner € 48.874) betaal je vermogensrendementsheffing. Dat geldt voor 2/3 (69%) van de respondenten.
-        Maar liefst 85% vindt het onterecht dat ze vermogensrendementsheffing moeten betalen omdat ze al belasting over hun spaargeld hebben betaald.
-        44% ziet het liefst dat de vermogensrendementsheffing wordt afgeschaft en 45% wil dat er een stelsel komt waarbij je belasting betaalt over de rente die je werkelijk ontvangt.
-        78% van de respondenten gaat kijken naar manieren om belasting te vermijden als ze meer belasting betalen dan aan rente ontvangen.
-        En als de rente negatief wordt, zegt 1 op de 3 respondenten het geld van de bank op te nemen en het in een “oude sok” te stoppen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

manwijf
manwijf13 okt. 2016 - 10:38

Misschien wel een goed idee voor sommigen om zelf voor bank te gaan spelen. Je kunt je spaargeld immers ook uitlenen tegen een lagere rente dan de bank vraagt, maar voor een veel hogere rente dan je op nu een spaarrekening krijgt. Met contract bij de notaris uiteraard.

Leo de Grave
Leo de Grave11 okt. 2016 - 14:11

Toen ik zaterdag het programma zag schrok ik een beetje van de cijfers. Bij € 40.000 spaargeld ging je er een stuk op achteruit. De indruk werd gewekt dat het kwam door de belastingen (opgeroepen werd dan ook om  je aan te sluiten bij de actie van de Bond van Belastingbetalers tegen de vermogensrendementsheffing). Als je de (prima) rekenmodule invult zie je dat dat de verslechtering  vooral komt doordat (waarschijnlijk terecht)uitgegaan wordt voor 2017 van een (nog) lagere rente en een hogere inflatie. Hier werd echter nauwelijks aandacht aan besteed in het programma. Dat vind ik haast rieken naar valse voorlichting en dat ben ik niet gewend van Kassa.Ook ik ben voorstander voor een meer realistische rendementsverwachting (waarom niet de 'veilige' rekenrente die gebruikt wordt voor pensioenfondsen) maar gebruik dan niet zulke tendentieuze cijfervoorbeelden.

lamb
lamb10 okt. 2016 - 17:25

Het is een grof schandaal, die belasting op je spaarcentjes. Spaarcentjes waar je al belasting over hebt betaald. Het verschrikkelijkste is nog dat de belastingdienst, met Wiebes voorop, smijt met geld gezien de absurde ondoordachte peperdure regelingen voor de vertrekkende belastingambtenaren. Straks moeten we nog betalen voor het geld stallen op de bank. Mensen, haal je geld maar van de bank af zou ik zeggen. De wal moet het schip keren. 

1 Reactie
oudewouter
oudewouter26 dec. 2016 - 11:53

Wat een overdreven gejammer!  Trouwens, van de meesten hier. In het ene stuk jammeren ze over hun armoe, en in het volgende stuk jammeren ze over diefstal door hun belasting op spaargeld. Kennelijk bestaat het gros hier uit beroeps-jammeraars , aangezien je al flink wat spaargeld moet hebben voor dat je over je vrije voet heen bent en iets moet betalen. Je hebt kennelijk een boel mensen bij wie het nooit goed is.

rvd4always
rvd4always10 okt. 2016 - 17:23

@ Kama: In 2017 gaan we minder vermogensrendementheffing betalen (ten opzichte van 2016). Het is een (simpel) rekensommetje. Hier een  belasting links om 1 en ander uit te rekenen: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/belasting_betalen_over_uw_vermogen/belasting_betalen_over_uw_vermogen Ga bij de berekening uit van een persoon die 125 duizend euro bezit waar het heffingsvrij vermogen nog van af moet: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/belasting_betalen_over_uw_vermogen/heffingsvrij_vermogen/heffingsvrij_vermogen Mensen doen zich tekort als ze hun spraargeld bij een groote bank zetten tegen een rente van bijvoorbeeld 0,2 %, ik zit al jaren bij leaseplanbank waar ik meer rente ontvang, kijk op www.vanspaarbankveranderen.nl voor de actuele rentes.

rsteensma
rsteensma10 okt. 2016 - 15:40

Eigenlijk moeten wij er niet eens van op kijken, onderhand weten we toch dat de overheid alleen in zijn voordeel zal rekenen. Hij plukt en plukt steeds meer van iedereen. Je mag zelfs oppassen dat ze niet aan je spaargeld komen. Maar ook dat zullen ze op den duur doen. Ergens moet de verkwisting van de overheid meer gedekt worden. Jammer. Je wordt en blijft genaaid worden door de overheid. Ik heb gelukkig alleen maar een klein bedrag gespaard, omdat ik weet dat ik weer een tijdje zonder werk zit en ik niet altijd op tijd geld ontvang. Dus ter overbrugging, want je weet nooit. Jammer voor de mensen die voor de oude dag hebben gereserveerd.....ze maken het alleen maar makkelijker.

harryromijn
harryromijn10 okt. 2016 - 14:12

Vroeger had je de Vermogensbelasting: de sterkste schouders = vermogenden, betaalden een extra belasting, ook als hun rendement daarop NUL= 0 was.Is niets anders dan vestzak-broekzak-rugzak-kontzak- borstzak: de Staat moet ergens de inkomsten vandaan halen om de democratisch vastgestelde uitgaven te bekostigen. Men kan niet eeuwig doorgaan maar bij te lenen.Wel eens aan uw eigen gezin gedacht: vorige verkiezingen € 24.600 per NL-er, nu tegen de € 30,000 aan, oftewel: pa, ma + 2 kids = €20,000 extra persoonlijke schuld. "Kids, en dat moeten JULLIE aflossen ! "Ze schoppen u de deur uit en vragen een andere achternaam aan. Bent u ertegen? Richt een politieke partij op, zorg dat u 76 zetels in de Tweede Kamer en 38 in de Eerste Kamer achter u krijgt, en u kunt het naar believen aanpassen.

willemwriter
willemwriter10 okt. 2016 - 13:38

Die heffing is niet anders dan stopverf om gaten elders te vullen. Als de belasting zo nodig vermogen wil belasten hoeven ze dat niet op grond van een fictief rendement te doen, maar kunnen ook het reele rendement via de jaarlijkse aangifte belasten. Tot dan is het gewoon diefstal, de enige kwaliteit waar regeringen doorgaans in uitblinken.

kama
kama10 okt. 2016 - 13:31

Hoezo, je betaalt in 2017 minder? Niet als je veel spaargeld hebt en niet wil beleggen.

rvd4always
rvd4always10 okt. 2016 - 11:18

Laten we even eerlijk zijn, per saldo betaal je per 2017 minder vermogensrendementheffing dan nu in 2016! Dat de bond van belastingbetalers bij haar berekening een enorme inflatie correctie heeft meegenomen vind ik niet geheel eerlijk. Het gaat om de vermogensrendementheffing en die word per saldo minder belast dan in 2016.Tevens de lage renteverwachting op een spaarrekening is discutabel. Ga naar www.vanspaarbankveranderen.nl voor de hoogste rente opbrengst. Wil je nog hogere opbrengsten op je vermogen, ga dan zelf beleggen! Neem een beleggins account bij www.degiro.nl en begin bijvoorbeeld met 100€, er zijn kansen zat. Als je zelf belegd heb je zelf alles in de hand zodat je de pensioenfondsen niet meer hoeft de vervloeken, immers jij bent de eigenaar van de geldpot. Wellicht kan kassa eens een reportage houden over zelf beleggen via een broker.  ;-)

manwijf
manwijf9 okt. 2016 - 14:14

Het is natuurlijk gewoon diefstal om het eerlijk verdiende geld nogmaals te belasten. Niets maar dan ook niets rechtvaardigt dat. En het wordt nog veel erger. Al was het maar omdat er straks geen contant geld meer is, want daar gaan we naar toe. Dan valt er dus niets meer in een ouwe sok te stoppen. Wie wilden er allemaal zo graag pinnen en met een pas betalen? Moeten we helemaal niet willen. Als we af zijn van contant geld, hebben ze ons 100% in de tang. En dat is precies wat ze willen. 100% controle.

3 Reacties
thieu
thieu10 okt. 2016 - 13:44

Je eerlijk verdiende geld (spaargeld) wordt niet nogmaals belast. Dat staat op de bank en blijft daar gewoon staan. Op dat spaarrgeld ontvang je rente, en dat wordt gezien als inkomen. En over die rente betaal je omgerekend 1,2 procent belasting (30 procent van 4 procent.) En da's inderdaad belachelijk veel als je zelf slechts minder dan een half procent ontvangt. Daar mogen ze best wat aan doen.

sarash
sarash10 okt. 2016 - 15:50

Dat is idd waar we ons als makke schapen naar toe laten lijden.... geen contant geld dus geen bal meer te zeggen over wat ze met je geld doen. Nu al belasting betalen over geld wat je dus niet ontvangt (je krijgt immers geen 4 % rente) ,je betaald geld om aan je eigen geld te mogen komen door de pas die je moet betalen .... waanzin natuurlijk.En zo volgen er steeds meer regeltjes die wij gewoon accepteren. En als we geen contant geld meer kunnen opnemen dan zullen er nog veel meer van dit soort regeltjes komen .... denk aan dat jij rente moet gaan betalen aan de banken omdat jij een spaarrekening hebt ! Dit is in een Duitse en Deense bank al zo.Vroeger was de klant koning nu vind de bank dat zij jou een gunst bewijzen dat jij jou geld bij hun parkeert. De omgekeerde wereld. Een wereld waar de graaiers gesteund worden door de regering ... ons kent ons systeem.

oudewouter
oudewouter26 dec. 2016 - 11:49

Wat een drama!  Wat zult u een rotleven hebben!

donna53
donna539 okt. 2016 - 13:05

Hoe moeilijk is het nou om het werkelijke rendement te belasten? De banken geven nu ook al aan de belasting door hoeveel (spaar) geld er op de diverse rekeningen staat. Dan kunnen ze toch ook  erbij zetten wat je aan rente hebt gekregen. In Zwitserland is dit al jaren zo. Daar schijnen ze dat wel te kunnen.

1 Reactie
thieu
thieu10 okt. 2016 - 13:47

Was vroeger hier ook zo. Alleen werd de ontvangen rente bij je inkomen geteld en daar betaalde je toen inkomstenbelasting over. Die inkomstenbelasting was afhankelijk van het tarief waar je met jouw inkomen in zat. Hoge(re) inkomens betaalden dus méér belasting over de rente op het spaargeld.

Tobie-16
Tobie-169 okt. 2016 - 12:08

Ben 2 jr geleden met vervroegd pensioen gegaan . Dit voornamelijk ivm feit dat er werd ingekrompen bij werkgever.  Kreeg van ex-werkgever ontslagvergoeding om pensioen aan te vullen aangezien vervroegd pensioen anders niet mogelijk zou zijn. Deze vergoeding wordt derhalve maandelijks uitbetaald . Van deze ontslagvergoeding moest meteen 50% met fiscus worden afgerekend. Het restant wordt dus maandelijks uitbetaald als aanvulling voor mijn levensonderhoud. Nu moet ik dit restant ook nog jaarlijks als vermogen opgeven en er nogmaals belasting over betalen. Dit is dus pure diefstal. Hoe komt Wiebes hiermee weg? En dan ook nog blunderen met personeel van Belastingdienst en mensen die vlak vóór hun pensioen staan een gouden handdruk meegeven. En we pikken dit allemaal maar?

jackyh
jackyh9 okt. 2016 - 11:23

Hoe komt het toch, dat tot op heden, ondanks alle inspanningen, de Regering cq. belastingdienst gewoon door kan gaan met onteigening van spaargelden. Het is mij een compleet raadsel dat alle partijen in de Kamer, van links tot rechts, dit gewoon laten gebeuren. Geen enkele partij zou deze belasting in stand  moeten willen houden. De smoes dat het ic-technisch nog niet kan is zo'n dooddoener daar trapt niemand meer in.

wvenend
wvenend9 okt. 2016 - 11:17

leuk,ook lekker gespaard voor mijn pensioen en daar word ik nog eens lekker op gepakt,eerst krijg ik een ongeluk voor mijn pensioen en moet eerder stoppen met werken,dus begin ik aan mijn pensioen te knabbelen en kreeg met 65 jaar minder pensioen,ja € 700,- netto minder per jaar,liever had ik doorgewerkt tot 64 jr. en 8 mnd. maar helaas dat ing niet meer.Gelukkig had ik nog een paar kapitaalverzekerinen lopen en daar word ik nu op gepakt,dat geld staat nu op de spaarrekening en word ik nogmaals op gepakt.Zelf voor betaald mijn leven voordat ik stopte met werken.Wie spaart wordt gestraft en wat doen de jongeren,die doen niets,die zien later wel en daar moeten wij rekening mee houden en daarom komt de belasting elk jaar wat van mijn spaarcentjes afhalen.Sparen kunnen we niet meer,Wat kan ik nu nog doen? We zijn ons hele leven al gepakt en nu van onze laatste spaarcentjes willen ze nu ook nog pakken,het moet niet gekker worden,we hebben er eerlijk voor gespaard en er veel voor op zij moeten zetten,dat doet de jeugd niet meer.Als je AOW hebt tel je niet meer mee,dan gelden alleen de werkenden nog.Een erg oneerlijke zaak,wij hebben NL groot gemaakt en daarvoor worden we gepakt en de hoge heren die door ons betaald worden via de belasting kennen wel een spaarcentje opzij leggen voor later en beslissen over onze portemonnee.Het moest er even uit

schalkhaar
schalkhaar8 okt. 2016 - 20:25

of op de site: www.bondvoorbelastingbetalers.nl/rekenmodule#nav731=7470

jobvanstaalduinen
jobvanstaalduinen8 okt. 2016 - 20:18

Tweede alinea van het artikel staat "lees HIER", dat is de link. 

diumenge
diumenge8 okt. 2016 - 20:17

Zijn jullie blind? Zie de laatste regel onder het kopje 'Geen verbetering?'.

jobvanstaalduinen
jobvanstaalduinen8 okt. 2016 - 20:06

rekenformulier ????

SAKirchhoff
SAKirchhoff8 okt. 2016 - 19:48

Waar is het rekenformulier te vinden?

fonsmeijerink
fonsmeijerink8 okt. 2016 - 19:46

Waar vond ik het rekenformulier waarover in de uitzending is gesproken?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!