Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer belasting betalen over spaargeld dan ontvangen rente

28-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
195x90_geldzorgen_02.jpg
De Rabobank verlaagde vorige week de spaarrente naar 0,9%. De Belastingdienst gaat er nog steeds vanuit dat mensen op hun spaarrekening 4% rente ontvangen. Over die vermeende 4% betaal je belasting. Dat betekent dat veel mensen meer belasting over hun spaargeld betalen dan ze aan rente ontvangen.
Belastingaangifte
Vorige week stond Kassa in het teken van de belastingaangifte . Wij ontvingen voor die uitzending ook e-mails over de belasting die je moet betalen over je spaargeld en dan met name over de hoogte van die vermogensrendementsheffing. Zoals deze mail: "De overheid gaat er vanuit dat je op je spaargeld 4% rente kunt krijgen. Dat was jaren geleden misschien zo, maar de laatste jaren allang niet meer. Nu moet je blij zijn als je 1% rente krijgt. Toch moet je van je spaargeld 1,2% belasting betalen. Als je spaart kost je dat dus geld en dan is de inflatie nog niet mee gerekend. Waarom past de belastingen dat tarief van 1,2% niet aan, terwijl diverse andere belastingen wel jaarlijks worden aangepast?"
Hoe zit het ook alweer?
Als je meer spaargeld hebt dan €21.330 (2015), dan betaal je belasting over je spaargeld. Dat is de vermogensrendementsheffing. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je 4% rente ontvangt over je spaargeld. Over die 4% rente betaal je 30% belasting . Per saldo betaal je 1,2% over je spaargeld. In werkelijkheid krijgen mensen al jaren geen 4% rente meer over hun spaargeld.
Bond voor Belastingbetalers
Spaarders teren door de vermogensrendementsheffing in op hun spaargeld. Dat wordt versterkt door de inflatie. De Bond voor Belastingbetalers kondigde daarom in de uitzending van 13 september 2014 een proces aan tegen de Belastingdienst.  
Naar de rechter
Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers vertelt in de uitzending hoe het ermee staat. 5500 mensen blijken een bezwaarschrift tegen de vermogensrendementsheffing bij de Belastingdienst te hebben ingediend. In het bezwaarschrift hebben de bezwaarmakers gesteld dat de vermogensrendementsheffing voor hen een 'excessive burden' geeft. Dat is de juridische term die wordt gebruikt om aan te geven dat het huidige systeem van de vermogensrendementsheffing voor de belastingbetaler een onevenredig zware belastingdruk oplevert.
Belastingdruk meer dan 50%
De Bond voor de Belastingbetalers heeft op haar website een rekentool. Circa 2700 hebben die tool geraadpleegd. Van de ongeveer 1900 mensen die deze hebben ingevuld blijkt dat ruim 1400 bezwaarmakers een belastingdruk heeft van meer dan 50%. Dat wil zeggen dat voor deze mensen van elke euro aan rente op hun vermogen zij er minimaal €0,50 belasting afdragen. De Bond is op dit moment bezig om uit die 1400 reacties een aantal zaken te selecteren die ze aan de rechter te beoordeling willen voorleggen.
Politiek wacht af
Het zou natuurlijk eenvoudiger zijn als Tweede Kamer besluit om de vermogensrendementsheffing aan te passen. Zo wordt al jaren gesproken over de invoering van de vermogenswinstbelasting. Dan betaal je belasting over het werkelijk genoten rendement op je spaarrekening. De SP heeft naar aanleiding van onze uitzending in september 2014 daar ook Kamervragen over gesteld en een motie ingediend. De motie is echter verworpen. Lees hier de Kamervragen van SP-tweede kamerlid Farshad Bashir en de antwoorden van Staatssecretaris Wiebes. Hier kan je de motie van Emile Roemer van de SP lezen. Wij deden navraag bij de grote fracties in de Tweede Kamer waarom ze deze motie hebben verworpen. Daaruit blijkt dat ze het probleem wel erkennen maar aanpassing van de vermogensrendemenstheffing willen meenemen bij de algehele herziening van het belastingstelsel. Zowel de Bond voor Belastingbetalers als de SP zijn echter bang dat aanpassing nog jaren kan duren, terwijl de spaarrente al onder de 1% is gezakt.
Bezwaar over aangifte van 2014
De Bond voor Belastingbetalers zet ook nu weer een bezwaarschrift op haar website. Daarmee kunnen mensen bezwaar maken tegen de vermogensrendementsheffing die over 2014 moet worden betaald. Let wel: je hebt zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen na ontvangst van de definitieve aanslag over 2014.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!