Meer artsen nodig voor onderzoek darmkanker
16-02-2010
• leestijd 1 minuten
Bevolkingsonderzoek naar darmkanker kan pas in 2019 volledig worden ingevoerd. Dan zijn er voldoende artsen om het darmonderzoek uit te voeren. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) de Tweede Kamer dinsdag laten weten.
Klink beseft het nut van onderzoek naar darmkanker onder mensen tussen 55 en 75 jaar. De Gezondheidsraad had hem vorig jaar geadviseerd een bevolkingsonderzoek te beginnen, vergelijkbaar met de screening op borstkanker en baarmoederhalskanker.
Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zouden dan elke twee jaar ontlasting kunnen opsturen naar een laboratorium. Als dat nodig is, volgt verder darmonderzoek. Voor de bijna 80.000 onderzoeken die er jaarlijks bijkomen zijn er nu niet genoeg artsen, zegt Klink. Wel worden er alvast meer maag-, darm en leverartsen opgeleid. Ook ander medisch personeel zou de darmonderzoeken kunnen gaan doen.
Omdat er grote bezuinigingen voor de deur staan, heeft Klink nu ook geen geld voor een nieuw bevolkingsonderzoek. De komende jaren kosten de onderzoeken alleen maar geld, pas over 25 jaar zou het geld gaan opleveren. Daarom hakt Klink nu nog niet de knoop door. Voorjaar 2011 hoopt hij wel zover te zijn.
Volgens de Gezondheidsraad kunnen jaarlijks 1400 sterfgevallen worden voorkomen, als de ouderen worden gescreend. Per jaar wordt bij 11.000 Nederlanders darmkanker geconstateerd. Er sterven jaarlijks vijfduizend mensen aan. ANP