Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer advies, minder blussen

25-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
brandweer_02.jpg
Als het aan de brandweer ligt komt er een nieuw soort brandweerman. Naast de brandbestrijder die met gevaar voor eigen leven brandende gebouwen binnengaat om mensen te redden, moet er ook een brandweerman komen die bij burgers aanbelt om advies te geven over preventie.
Dit laatste type brandweerman past bij de nieuwe koers die de brandweer wil gaan varen, waarbij de nadruk meer komt te liggen op de preventie dan op de bestrijding van branden. De Raad van Regionaal Commandanten presenteerde zijn visie op de toekomst van de brandweer woensdag in Den Haag. De plannen zijn het resultaat van een onderzoek dat een groep medewerkers uit alle lagen van de brandweer 2 jaar lang deed. Zij concludeerden dat een beleid gericht op het voorkomen van branden in de toekomst de enige manier is waarop de brandweer het aantal branden en slachtoffers kan terugdringen. Een paar ideeën die onderzoekers in het plan hebben opgenomen zijn om de brandweer in de ontwerpfase van gebouwen mee te laten denken over brandveiligheid of om brandveiligheid een onderdeel te laten worden van regulier onderwijs. Het resultaat van het onderzoek is het boek De brandweer over morgen, dat voorzitter van het Veiligheidsberaad Thom de Graaf woensdag in Den Haag overhandigde aan staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken. Volgens Thom de Graaf is een nieuwe koers van de brandweer hoognodig. De brandweer heeft volgens hem een groot budgetprobleem. In 2010 kost de brandweer 1 miljard euro, en dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990. Maar ondanks de hogere kosten is het aantal slachtoffers gelijk gebleven. De brandweer probeert sinds het begin van zijn bestaan steeds beter te worden in wat hij altijd heeft gedaan, water naar het vuur dragen, zo betoogde De Graaf, maar de omstandigheden veranderen, er komen steeds meer kwaliteitseisen en de gevaren worden groter. Om nog adequaat op te treden als brandweer is onbetaalbaar, aldus De Graaf. Het voorkomen van branden zal meer opleveren verwacht ook hij. De burger zal ook een grote rol moeten gaan spelen bij brandpreventie, vindt de brandweer. Volgens voorzitter van de Raad van Regionaal Commandanten Caroline van de Wiel kan de brandweer alleen de klus niet aan, en moet er een beroep worden gedaan op de burger. Want die is zelf ook verantwoordelijk, vindt Van de Wiel. ,,De burger verwacht dat de brandweer binnen een paar minuten op de stoep staat als zijn huis in brand staat. Maar de brandweer is niet degene die de brand ontdekt, dat zijn de mensen zelf. Als bewoners van een huis een rookmelder ophangen dan is de brandweer natuurlijk veel sneller ter plekke en kan de schade wellicht beperkt worden'', aldus Van de Wiel. Staatssecretaris Bijleveld was woensdag wel te spreken over de plannen van de brandweer. Zij denkt overigens niet dat er onveilige situaties ontstaan als de brandweer de nadruk van zijn activiteiten legt op preventie in plaats van blussen. ,, Iedere brand wordt gewoon geblust'', aldus Bijleveld.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!