Kassa

'Meer acties in supermarkten'

02-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
winkelwagen-met-geld_01.jpg
Supermarkten zullen dit jaar nog meer omzet uit promoties en acties halen dan vorig jaar. Vorig jaar haalden de supers al 13,9 procent van hun omzet uit acties; dit jaar stijgt dat naar 14,9 procent. Deze verwachting spreekt marktonderzoeksbureau GfK Panel Services uit.
De actiedruk komt daarmee dit jaar hoger uit dan ooit. In 2008 waren acties nog goed voor 11,6 procent van de omzet. De totale omzet van de Nederlandse supermarkten groeit volgens de prognose dit jaar met een bescheiden 1,5 procent tot 31,6 miljard euro.
Volgens het marktonderzoeksbureau spelen meerdere factoren een rol bij de beperkte groei. Consumenten bezuinigen op horecabezoek en speciaalzaken en komen daardoor meer bij supermarkten. Tegelijkertijd is het vertrouwen in de economie nog steeds niet hersteld door de oplopende werkloosheid en een beperkte inkomensgroei, aldus GfK. Bijna een kwart van de consumenten denkt bijvoorbeeld te gaan bezuinigen op voeding.
De supers begonnen in januari voortvarend met de nieuwe prijzencampagnes. Zo gooide C1000 de Euroweken weer in de strijd om de gunst van de consument. Klanten kregen daarbij iedere week 25 aanbiedingen voor 1 euro voor de neus geschoteld. Super de Boer bleef met de SuperToeterWeken niet achter. Het bedrijf, dat inmiddels is overgenomen door Jumbo, gaf bij dertig artikelen het tweede gratis weg.
Jumbo zelf doet naar eigen zeggen niet aan acties, maar garandeert de klanten iedere dag de laagste prijs. Wel bedacht de supermarkt deze periode te gebruiken om klanten extra te attenderen op de lage prijzen van A-merken en versproducten. Bij aankoop van een van deze producten kreeg de klant een gratis bijpassend product van het Jumbohuismerk erbij.
Albert Heijn bracht de eerste weken van januari traditioneel de zogeheten hamsterweken weer in stelling, waarbij de consument bij aankoop van een bepaald product een tweede gratis kreeg. De actie gold elke week voor andere producten. Andere supermarkten zoals Deen, Dekamarkt en Vomar schermden met soortgelijke acties.
Inmiddels heeft AH zich op een nieuwe actie met voetbalplaatjes gestort. Consumenten krijgen bij elke 10 euro aan boodschappen een zakje met vijf voetbalplaatjes. De spaaractie loopt nog tot en met 7 maart. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!