Kassa

Meer aanmeldingen bij universiteiten

06-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studenten_47.jpg
Bijna 66.000 aankomend studenten hebben zich aangemeld voor een universitaire studie vanaf september. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de VSNU, de vereniging van universiteiten. Dit jaar moesten studenten zich voor het eerst al voor 1 mei aanmelden bij universiteiten of hogescholen, vorig jaar was dat nog voor 1 oktober.
Dit jaar moesten studenten zich voor het eerst al voor 1 mei aanmelden bij universiteiten of hogescholen, vorig jaar was dat nog voor 1 oktober.
Uitval terugdringen
De uiterste aanmelddatum is vervroegd om de uitval terug te dringen. Iedere aankomend student moet de komende maanden een verplicht introductie- of kennismakingstraject doorlopen. Dit is om te kijken of de motivatie en verwachtingen van de aankomende studenten kloppen met wat de opleiding aanbiedt. Iedere instelling moet dit doen, maar mag dat wel op de eigen manier invullen. Een opleiding mag een student overigens niet weigeren, maar kan wel bedenkingen uiten bij zijn of haar keuze of motivatie.
Meer aanmeldingen
Voor het weekeinde liet het ministerie van Onderwijs al weten dat het totale aantal aanmeldingen hoger lag dan vorig jaar. In totaal 197.564 studenten hebben zich op tijd aangemeld voor een studie of meerdere studies aan een universiteit of het hoger beroepsonderwijs. Het uiteindelijke aantal studenten zal hoogstwaarschijnlijk iets lager uitvallen, omdat er ook nog scholieren gaan zakken voor hun eindexamen, deze maand. Iedereen mocht zich voor meerdere opleidingen aanmelden. Voor 1 oktober moet de definitieve inschrijving plaatsvinden.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat in een reactie weten erg blij te zijn dat het vervroegde inschrijven een succes is. ,,We geloven erin dat het de kans op het maken van de juiste studiekeuze absoluut vergroot’’, aldus ISO-voorzitter Ruud Nauts. Hij vindt het belangrijk dat de komende eerstejaars gevraagd worden naar hun ervaringen met de vervroegde aanmelding en het matchen, zodat het studiekeuzeproces nog verder verbeterd kan worden.
'Opleiding mogelijk vol'
Aankomend studenten die zich nu nog niet hebben aangemeld, kunnen komend collegejaar nog wel studeren, maar de kans bestaat dat de opleiding die hun eerste keuze is, inmiddels vol zit. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!