Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Meer aandacht voor obsessieve verzameldrang'

09-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
postzegelverzamelinggroot.jpg
Obsessieve verzameldrang, ofwel hoarding, is in de Verenigde Staten een erkend probleem, maar in Nederland is er nog niet veel over deze stoornis bekend. Manita Overweg is specialist op het gebied van chronische desorganisatie, waar hoarding onder valt, en probeert in Nederland meer aandacht voor de stoornis te krijgen.
Door middel van onder meer een platform op internet wil ze hulpverleners en instanties beter laten samenwerken. ,,Bij een vorige maand gehouden symposium over hoarding bleek dat er nog te weinig samenwerking is.'' Hoarding wil zeggen dat mensen zo veel in hun huis verzamelen dat het niet meer leefbaar en zelfs niet meer veilig is. ,,Denk aan bijvoorbeeld brandgevaarlijkheid.'' Een ander punt is dat een compleet volgepakt huis niet schoon te houden is. ,,Maar je ziet vaak dat mensen die last hebben van hoarding, daar ook geen behoefte aan hebben. De stoornis kan heel dichtbij verwaarlozing liggen.'' Het verzamelen kan van alles zijn zoals boeken, paperassen, huisdieren. ,,Je hebt zelfs mensen die hun eigen ontlasting bewaren in glazen potten. Het gaat heel ver.'' In de Verenigde Staten is hoarding een bekender fenomeen. Dat komt met name door de broers Collyer. Zij werden in 1947 dood aangetroffen in hun compleet volgebouwde huis in New York. Daar werd voor een gewicht van 130 ton aan boeken, kranten, meubels, muziekinstrumenten en andere spullen aangetroffen.
Chronische desorganisatie
,,Het probleem met mensen die aan hoarding lijden, is dat ze zelf niet vinden dat er iets mis is. Zij hebben geen last van al die spullen. Dat maakt de behandeling heel moeilijk en tijdrovend.'' Het zijn volgens Overweg niet overwegend ouderen die de stoornis hebben. ,,Bij die groep valt het eerder op omdat zij bijvoorbeeld langer spullen hebben kunnen verzamelen. Maar chronische desorganisatie begint geregeld al op jongere leeftijd, bijvoorbeeld bij mensen die van huis uit niet gewend zijn om op te ruimen. Het begeleidingstraject voor deze mensen kan relatief eenvoudig zijn; ze moeten vooral leren organiseren en opruimen.'' Overweg volgde als eerste Europese professional organizer een opleiding van de Amerikaanse beroepsvereniging voor chronische desorganisatie. Ze wordt via haar bedrijf Utime geregeld ingehuurd door mensen om hen of hun familieleden die last hebben van chronische desorganisatie, te begeleiden. Nu zijn er heel veel mensen in Nederland die wel eens verzuchten dat ze zo'n moeite hebben om spullen weg te gooien en die hebben uiteraard niet allemaal meteen een probleem volgens Overweg. ,,Maar het zijn wel signalen dat het een probleem kan worden. De jaarlijkse voorjaarsschoonmaak is daarom nog niet zo gek. En ik zeg altijd: zorg dat er niet meer in je huis komt dan eruit gaat.'' Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!