Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer aandacht voor duurzaamheid financiële dienstverleners

13-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
geld sparen spaargeld 1127

Komend jaar besteedt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) meer aandacht aan duurzaamheid. De transparantie over duurzaamheid in de informatie die financieel dienstverleners verstrekken wordt extra onder de loep genomen.

Een belangrijke pijler is dat beleggers er vanuit moeten kunnen gaan dat een belegging écht duurzaam is, als die zo wordt gepresenteerd. De AFM waarschuwt al langere tijd dat een deel van de beleggingen duurzamer lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn; dat fenomeen heet ‘greenwashing’. 

Aanpakken is nog lastig

Op dit moment is het volgens AFM lastig om bedrijven aan te pakken die hun duurzaamheid aandikken. Er is wetgeving die bedrijven dwingt om transparant te zijn over duurzaamheid, maar die is volgens AFM nog niet “uitgekristalliseerd”.

Europese richtlijnen

Ook Europese richtlijnen voor duurzaamheid zijn op technische details niet volledig uitgewerkt. Daardoor zijn lang niet alle vereisten op een juridisch bindende wijze uitgewerkt, meldt de toezichthouder. Zo zou er veel discussie bestaan over wat Europa als ‘groen’ definieert. 

Duurzaamheid koppelen

De AFM gaat daarom onderzoeken of de financiële sector voldoende rekening houdt met zaken als de energietransitie, omdat dat ook effect gaat hebben op de waarde van beleggingen. Verder moeten accountantskantoren ook niet-financiële informatie, zoals ecologische impact, gaan koppelen aan financiële verslaglegging. 

Richtlijnen vanaf 2023

Tot slot meldt AFM dat Europese richtlijnen vanaf boekjaar 2023 ingaan. Bedrijven moeten zich daarvoor op tijd voorbereiden. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!