Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Medische zaken worden steeds vaker online geregeld

27-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Zorg_hartritmemeter_ziekenhuis_t_13.jpg

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) regelen mensen steeds vaker hun medische zaken online. Vorig jaar heeft het CBS zo’n 6000 mensen gevraagd naar hun internetgedrag. Ruim vier op de tien mensen maakt online een afspraak bij de huisarts of specialist. 

Naast dat veel mensen online hun afspraken maken, zoekt ook driekwart van de ondervraagden online naar informatie over hun gezondheid. Verder blijkt dat ruim 30 procent van de mensen digitaal hun medische gegevens bekijkt. Een jaar eerder was dat nog 18 procent. De 25- tot 45-jarigen is nog steeds de groep die het vaakst hun medische zaken online regelt. De grootste toename is dit jaar te zien in de groep 75-plussers. 

Corona als invloed

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel hebben ook een onderzoek gepubliceerd naar ‘e-health’. Zij komen tot dezelfde conclusie: meer mensen regelen hun medische zaken via internet. Volgens het onderzoek heeft corona daar een invloed op. Zo werd in 2021 door bijna de helft van de artsen en verpleegkundigen videobellen gebruikt, dat gebeurde in 2019 haast nooit.

Op afstand meten

Verder blijkt uit de onderzoeken ook dat steeds meer huisartsen het mogelijk maken dat patiënten hun medische gegevens online kunnen inzien. Die groep is verdubbeld. Inmiddels wordt ook bijna de helft van de bloeddrukmetingen bij huisartsen op afstand verricht. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!