Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Medische mondkapjes in verpleeghuizen drie regio's

29 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
mondkapjes ffp2 medisch mondbescherming
In de drie regio's waar de besmettingssituatie rond corona nu ernstig is worden extra maatregelen genomen. Zo zullen in verpleeghuizen bezoekers en zorgmedewerkers preventief een medisch mondkapje gaan dragen bij contacten met patiënten binnen de 1,5 meter. Het gaat om de veiligheidsregio's Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden.
Medische mondkapjes beschermen veel beter tegen het coronavirus dan gewone mondkapjes. Het dragen van deze speciale mondmaskers hoeft niet bij patiënten met een "laag risicoprofiel op ernstige complicaties of overlijden". Zorgminister Hugo de Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het om een advies gaat dat de beroepsgroep zelf al had opgesteld. Hij gaat ervan uit dat dit advies wordt opgevolgd.

'Balans veiligheid en welbevinden'

De verpleeghuizen maken ook een soort draaiboek voor sociaal contact en bezoek. Die is ook ingedeeld in fases van waakzaam, zorgelijk en ernstig. Volgens de minister moet er bij de maatregelen een goede balans zijn tussen veiligheid en welbevinden. Ook zal de inspectie "nadrukkelijker" nagaan of de basishygiëne en infectiepreventie in de verpleeghuizen op orde zijn.

Ook moeten zorgmedewerkers met (lichte) klachten zich snel laten testen, waarbij ze sinds 21 september voorrang krijgen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar