Het medicijntekort van afgelopen half jaar heeft de apothekersvereniging KNMP de noodklok doen luiden. Er zijn in 2023 na een half jaar als bijna evenveel tekorten als in heel 2022. Hoe komt dit? En waarom is er geen eenvoudige oplossing?
Het medicijntekort is niet iets nieuws. Voor de afgelopen tien jaar is het al een probleem geweest, maar de omvang ervan is nog nooit zo groot geweest als nu, zegt KNMP tegen het AD. In 2022 werd er een tekort van 1514 genoteerd, terwijl we halverwege 2023 al op 1179 tekorten zitten.
Bekijk ook onze reportage uit januari van dit jaar.
Experts geven aan dat het probleem niet makkelijk op te lossen is. De medicijnproductie is verhuisd naar China en India, om de kosten te drukken. Om de zorgverzekering laag te houden is er veel gedrukt op de prijzen, waardoor er een efficiëntere productie is ontstaan, legt Marcel Bouvy, Hoogleraar Farmaceutische Patiëntenzorg uit aan het AD.
Hierdoor zijn er minder én grotere productielocaties. Ook het opslaan van medicijnen kost geldt, waardoor de leveranciers slechts kleine voorraden hebben. Bouvy legt uit aan het AD: “Dat brengt het risico met zich mee dat als iets wordt afgekeurd of een grondstof er niet is, meteen de hele keten in de problemen komt.”
Het medicijntekort is dus al voor langere tijd ene probleem en deskundige laten al langere tijd weten dat de grens is bereikt. “Jaren geleden gaven we al het signaal af dat we met de prijs op een kritisch kantelpunt zaten. Daar is niets mee gedaan.
Nederland is totaal niet meer aantrekkelijk voor leveranciers”, zegt Bart van den Bemt, hoogleraar Goed Geneesmiddelgebruik én zelf apotheker. Nederland moet dus weer aantrekkelijk worden voor leveranciers om mee te handelen volgens specialisten. Maar dit zal verbonden zijn aan hogere kosten.
Lees ook:
Bron: AD.nl
De Verzekering is de boosdoener, zij bepalen wat ze ervoor willen betalen aan de apotheek in hun contract met de apotheek. Deze moet dan de goedkoopste leveren die de Verzekering opgeeft in hun contract lijst. Ik betaal mijn medicijnen omdat ik bijna overal bijwerkingen hebt van de samenstelling in de opbouw medicijnen. Lang gezocht met specialist wat ik kan verdragen. Vroeger hoefde ik ze niet te betalen en nu met pensioentje is het krap. Het ligt echt aan de Verzekeringen met hun opgestelde contracten waar niet onderuit te komen is, die het moeilijk maakt voor de Apotheker en Fabrikanten. En dit heb ik uit 1e hand. Er wordt zoveel gelogen door de Verzekering om niet zelf de schuld te krijgen. Fabrikanten hebben het daardoor moeilijk, niet door opslag en fabriceren te hoge kosten, maar door de Verzekering VERPLICHTE contracten aan de Apotheker en Ziekenhuizen Specialisten.
Hier in Oss was jarenlang een medicijn fabriek en die ging ook weer stoppen in Oss en vertrok weer naar het buitenland. Toen moesten er toch nog vele mensen weg naar de ww of eventueel een nieuwe baan ook in het buitenland. Het is een grote schande dat het zo ver is gekomen alleen maar omdat de aandeelhouders meer geld willen verdienen.
wat een onzin wat die professor zegt van de Farmaceutische industrie ,is toch gewoon om de prijs op te drijven ,een eerlijke regering had allang op moeten treden tegen die corrupte bende .
Is het niet zo dat de medicijn fabrikanten de krapte op de medicijnmarkt zelf instand houden en zodoende aan prijsopdijving doen. Het is bekend dat diverse medicijnen op deze manier onbetaalbaar zijn.
Helaas vraag ik mij af of er wel een tekort is. Onlangs kreeg ik weer een ander merk medicatie omdat de vorige niet meer leverbaar was. Na enkele dagen gebruik kreeg ik irritante bijwerkingen. Ik terug naar de apotheek voor andere medicatie maar alleen deze werden verstrekt door de zorgverzekeraar (Zilveren Kruis). Ik kon de vorige (zgn niet meer leverbaar) krijgen maar dan moest ik zelf de kosten zijnde 20,00 euro voor 3 mnd. betalen. Volgens mij worden de tekorten gekweekt door de zorgverzekeringen die alleen de goedkoopste rommel willen verstrekken. of een klant er irritante bijwerkingen bij heeft dat interesseert ze niets. Dan is er wel weer een ander goedkoop medicijn dat verstrekt kan worden om de bijwerkingen te beperken of een onderzoek van specialisten naar de oorzaken. Dat noemen ze besparing.
Dit is een waarheid als een koe. Die verzekering die zijn tegenwoordig veel te machtig en al die mensen van uit het buitenland hier komen wat betalen die er zelf mee aan. Dat mag je niet meer zeggen dan is het discriminatie. Sorry maar is het niet zo.
nu zijn we afhankelijk met medicijnen, morgen met ons voedsel mogen we Poetin of de chinezen vragen of we nog iets krijgen als we de boeren ook kapot maken.
Dat is alweer een groot nadeel t.a.v. ons niet gevraagde Markt gerichte Zorgsysteem! welke is opgedrongen door het kabinet Rutte met zijn VVD / CDA en CU !! Juist de gewone Burgers zijn hierdoor alweer te dupe !!
Goedemiddag, mijn vrouw is 6 x daags afhankelijk van Oramorph morfinedrank. Apotheek geeft nu aan dat er een leveringsprobleem is, en dit medicijn zeer beperkt leverbaar is. Zij heeft als alternatief nu Oramorph ampullen gehad, maar deze zijn zo vies van smaak dat zij dit niet binnen kan houden. Apotheek kan ook niet aangeven wanneer de voorraad weer op orde is en er ‘normaal’ besteld kan worden. Mede door de afhankelijkheid van dit medicijn zorgt dit voor een hoop onnodige onrust bij ons.
Medicijntekort zie ik als een misdaad tegen de mensheid. Er wordt niet meer genoeg winst gemaakt, Nederland is niet aantrekkelijk, tenzij wij de hoofdprijs betalen aan die medicijnen giganten, zakken vullers.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!