Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Medicijnresten uit water door ozon en uv-technologie

08-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
buitenwater water natuur blauwalg 1127
Een nieuwe behandeling van afvalwater van een ziekenhuis zorgt ervoor dat meer dan 80 procent van de medicijnresten eruit verdwijnen. Het waterschap Rijn en IJssel heeft twee jaar onderzoek gedaan bij Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Het waterschap spreekt van een belangrijke stap voorwaarts.
Medicijnresten in het oppervlaktewater vormen een steeds groter probleem. De succesvolle test is gedaan met een nieuwe ozon en uv-technologie. Na behandeling was 90 procent van de antibiotica verdwenen en 88 procent van de röntgencontrastvloeistoffen. Van andere medicijnresten verdween gemiddeld meer dan 80 procent.

Drinkwater bedreigd door medicijnresten

De laatste resten kan de gewone rioolwaterzuivering wegzuiveren zodat schoon water naar beken en rivieren stroomt, zegt het waterschap. De zuivering desinfecteert ook virussen en bacteriën uit het water. Het waterschap zette de proef op met gespecialiseerde bedrijven en met Europees geld.
Vooral door vergrijzing worden steeds meer medicijnen gebruikt die via wc-bezoek in het riool terechtkomen. Medicijnresten bedreigen de ecologische kwaliteit van water. Ook drinkwaterbereiding wordt steeds lastiger. Daarom zoeken waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met gemeenten, de farmaceutische industrie en de zorgsector naar betaalbare manieren om het probleem aan te pakken. Er lopen meer proefprojecten bij waterschappen, maar daarvan zijn nog geen resultaten bekend.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!